На Херсонщині продовжують гинути рідкісні птахи. Роз’яснювальна робота з аграріями не допомагає

17 Березня 2021, 16:30

Черговий факт загибелі червонокнижних птахів через протруєне зерно зафіксовано на Херсонщині. Цього разу жертвами отруєння стали сірі журавлі та огари.
Про це повідомляє Укрінформ,  посилаючись на директора Біосферного заповідника «Асканія-Нова» Віктора Гавриленка.

«Наші люди (сільгоспвиробники – ред.) настільки глибоко непорядні… Вчора (загинули – ред.) 18 сірих журавлів і 20 огарів. У всіх ті самі ознаки отруєння препаратом групи бродіфакум. У рамках кримінального провадження були проведені слідчі дії, взяті проби», – сказав Гавриленко.

За його словами, мертвих птахів виявили безпосередньо на полях.

Як розповів Гавриленко, сьогодні він бачив близько 20 журавлів, що ледь-ледь підлітають, троє птахів повільно побрели від людей у болото – вони є «кандидатами на вимирання».

Директор біосферного заповідника підкреслив, що справжня біда буде, коли незабаром через цю територію пролітатимуть тисячі птахів.

Гавриленко підкреслив, що роз’яснювальна робота серед аграріїв не допомагає. Він сподівається, що зараз держава перейде до більш жорстких методів вирішення проблеми, і що ці рішення стосуватимуться не лише Херсонщини, оскільки, вкотре підкреслив директор заповідника, це проблема всієї України. Він категорично виступає проти переведення теми загибелі птахів на рівень регіональної проблеми.

Як повідомляє IPC-Херсон, це вже третій випадок загибелі червонокнижних птахів в Асканії останнім часом.

В лютому цього року  отруєння отримали  218 сірих журавлів. За результатами розтину та хіміко-токсикологічних досліджень виявлено, що птахи загинули від набряку легень, внаслідок інтоксикації організму неіндифікованою речовиною з антикоагулятивним ефектом. Відкрито кримінальне провадження.

За словами Владислави Магалецької, державні фітосанітарні інспектори здійснили виїзд до 49 суб’єктів господарювання поруч із заповідником.На 27 суб’єктах виявлені порушення законодавства в сфері захисту рослин.

Перевірки здійснювались з виїздом на поля для виявлення залишків отруйних принад, які використовують для боротьби з гризунами.

Як повідомлялось раніше, у 2020 році на Херсонщині було зафіксовано навалу гризунів, зокрема мишей. Шкідники знищили 10% минулорічного врожаю злаків в регіоні, тому, ймовірно, місцеві фермери й розгорнули масштабну компанію з отруєння гризунів, від якої страждають червонокнижні птахи.