По факту отруєння червонокнижних журавлів на Херсонщині відкрито кримінальне провадження

27 Лютого 2021, 16:11

Щодо випадку отруєння 218 сірих журавлів, який стався у січні цього року на території заповідника «Асканія-Нова», за результатами розтину та хіміко-токсикологічних досліджень виявлено, що птахи загинули від набряку легень, внаслідок інтоксикації організму неіндифікованою речовиною з антикоагулятивним ефектом. Відкрито кримінальне провадження.

Про це повідомляють у Держспоживслужбі. 

За словами Владислави Магалецької, державні фітосанітарні інспектори здійснили виїзд до 49 суб’єктів господарювання поруч із заповідником.На 27 суб’єктах виявлені порушення законодавства в сфері захисту рослин.

Перевірки здійснювались з виїздом на поля для виявлення залишків отруйних принад, які використовують для боротьби з гризунами.Відібрані зразки залишків отруйних принад з полів 2 підприємств було направлено на визначення заборонених до використання пестицидів на основі фосфіду цинку. Їх не виявлено.

На 8 підприємствах перевірки провести не вдалося через відсутність допуску на підприємства. Розслідування триває.

Як повідомлялось раніше, за словами директора заповідника, впродовж тижня вимерло близько 185 сірих журавлів, які занесені до Червоної Книги України.

Однією з версій слідчих є те, що журавлі могли харчуватись зерном, обробленим хімікатами, яке посіяне фермерами на навколишніх полях для боротьбою з гризунами.