На Херсонщині десяту частину врожаю знищили гризуни

17 Вересня 2020, 11:24

Майже 10% урожаю знищили гризуни на полях Херсонщини. В обласному департаменті розвитку сільського господарства та зрошення з вересня планують провести дератизацію на сільськогосподарських землях.

Про це повідомляє UA: Суспільне. 

В Департаменті розвитку сільського господарства та зрошення ХОДА  підтверджують інформацію про навалу гризунів.

“Сьогодні в області зафіксовано нашестя мишей.

Як і решта представників тваринного світу, мишоподібні гризуни відіграють важливу роль у природних екологічних системах.

Але й наносять найбільшої шкоди сільськогосподарській галузі, завдають значних збитків аграрному виробництву та є переносниками хвороб, небезпечних для людей та свійських тварин.
Мишоподібні гризуни заселяють зерносховища, продовольчі склади, різні господарські та житлові приміщення, а також поля, городи, лісосмуги.

Природно-кліматичні умови або природні фактори сприяють регулюванню чисельності мишоподібних гризунів. Мишоподібні гризуни з настанням холодного періоду збільшують шкодочинність. Ранні морози та відсутність снігового покриву, ожеледиці й утворення крижаної кірки на полях, різкі зимові відлиги з таненням снігу спричиняють загибель мишоподібних гризунів.

Та, незважаючи на ці обставини, щільність і шкодочинність мишей та полівок на сільськогосподарських угіддях залишаються досить високими”, – повідомляють в департаменті сільського господарства.

“Нашестя гризунів стосується не тільки зернових полів. Постраждали від нього й соняшник та кукурудза. Це певна катастрофа для наших аграріїв, що займаються вирощуванням даних культур. Наші аграрії повинні всі разом протягом вересня провести протруєння полів, бо якщо труїти гризунів індивідуально – проблему це не вирішить”, – зазначив Голова Департаменту сільського господарства Олександр Паливода.

В ХОДА пропонують  розглянути засоби систематичного захисту від гризунів:

1) Біологічний засіб-приманка ДЕРАТЕЗ, Штам Сальмонела Salmonella enteritidis Issatschenko. Потрапивши у шлунок гризунів, викликає патогенез черевного тифу. Перезараження (епізоотія) тифу призводить до повної загибелі колонії. Препарат пролонгованої дії. Дія препарату може відбуватися в температурних межах від -25°С до +35°С.

2) Олійний розчин дифенацину РАТИНДАН – М 0,5 – отрута антикоагулянтної дії.

За додатковою інформацією звертатися за номерами телефонів: + 38 098 130 41 21, +38 066 136 82 53, а також на офіційний сайт: www.mbv.org.ua