Росіяни відмовили у житлі та виплатах пенсіонерці, що втекла разом з ними з Херсона. Причиною стало її російське громадянство

25 Квітня 2023, 13:55

Херсонці, котрі повірили в обіцянки про “щасливе життя” в Росії та втекли з міста разом з окупантами, досить часто шкодують про свій вибір. Частина з них не отримали від росіян ані безкоштовного житла, ані виплат, які їм гарантувались. У таку ситуацію потрапила жителька Херсона, 77-річна пенсіонерка Олена Конарьова. Вона розповіла свою сумну історію російським журналістам.

Потрапивши в Анапу, Олена Володимирівна, як і інші біженці з Херсона, подала документи на житловий сертифікат. Але отримала відмову через прописку”, – зазначають росіяни. 

Справа в тому, що жінка була громадянкою Росії ще до війни і мала сибірську реєстрацію. До Херсона вона переїхала у 1998 році, прожила тут останні 25 років, але за цей час так і не отримала українське громадянство та херсонську прописку. Відповідно, російський паспорт Олени і став причиною відмови – чиновники окупантів кажуть, що ніяка вона не херсонка, а сибірячка, тому ані грошей, ані безкоштовної квартири отримати не може.

Щоб “виписатись” з Ханти-Мансійського краю, пенсіонерці довелось їхати до Сибіру, але виявилось, що гуртожитку, де вона раніше жила, вже не існує. Він просто розвалився, як і її надії отримати від росіян житло та гроші. Щоправда, місцеві чиновники пообіцяли Олені Володимирівні усіляку допомогу, але, очікувано, ніякої підтримки від них жінка не дочекалась.

“Незважаючи на це, як у Краснодарському краї, де Олена Володимирівна подавала документи на житловий сертифікат, так і у Ханти-Мансійську, її заявку схвалювати не поспішають. Бюрократичні процедури тривають із грудня, і у пенсіонерки, яка не завжди може навіть сама вийти з дому, вже скінчаються сили”, – зазначають росіяни.

Насправді історія херсонської пенсіонерки, що 25 років жила у нашому місті з російським паспортом, не є поодиноким випадком. Раніше ми розповідали про багатодітну родину з Херсонщини, що також залишилась без грошових виплат та обіцяного сертифікату на безкоштовне житло.