СБУ повернули литовському дипломату колекцію ікон, які росіяни викрали з його резиденції у Херсоні

20 Грудня 2022, 14:03

Фото: Служба безпеки України, Facebook.

Служба безпеки знайшла і сприяла передачі почесному консулу Литовської Республіки в Херсоні старовинних ікон, які в нього викрали російські загарбники під час окупації українського міста.

Про це повідомляє Служба безпеки України на своїй сторінці у Facebook.
На початку повномасштабного вторгнення рашисти пограбували будинок іноземного дипломата у Херсоні і вивезли з помешкання понад 120 старожитностей.

Фото: Служба безпеки України, Facebook.

Ці ікони передали в приватну колекцію архімандрита місцевої єпархії УПЦ (МП). Наразі він переховується від правосуддя на тимчасово захопленій території півдня України.
Після звільнення Херсона і проведення безпекових заходів в регіоні, співробітники СБУ виявили викрадені ікони на території Успенського собору.
Саме туди рашисти передали награбовані речі під виглядом «повернення» культурних цінностей, які нібито належать країні-агресору.
До медійного супроводження цього «процесу» вони залучили керівників колишньої окупаційної адміністрації міста та цілу групу кремлівських пропагандистів.
Служба безпеки ініціювала повернення предметів старовини законному власнику, зазначають у відомстві.
Почесний консул подякував за це українській спецслужбі та оголосив про своє рішення передати старовинну колекцію місцевому художньому музею.