СБУ викрила агентурну мережу, що готувалася до запуску прокремлівського медіа-центру “Таврія” на півдні України

09 Вересня 2022, 15:45

Ілюстративне фото: відкрите джерело з Мережі.

СБУ затримала агентів рф, які працювали над запуском прокремлівського медіа-центру «Таврія» на півдні України. Кіберфахівці Служби безпеки нейтралізували російську агентуру, яка займалась підготовкою до запуску мобільного центру інформаційних диверсій на півдні України.

Основним завданням медіа-центру було масове поширення на території регіону кремлівської пропаганди через спеціально створені Telegram-канали, додатки онлайн-телебачення і радіомовлення.
Насамперед ці ресурси мали використовуватися для виправдовування агресії рф та поширення дезінформації про ситуацію на фронті.
Встановлено, що ворожий проєкт мав діяти під виглядом так званого «медіа-центру «Таврія» та охоплювати аудиторію Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської областей і тимчасово окупованого Криму. У подальшому ворог планував розширити деструктивний контент і на Кіровоградщину.
За даними слідства, до організації інформаційно-підривної діяльності причетні двоє жителів Києва, які потрапили у поле зору спецслужб рф завдяки публічній підтримці агресії проти України.
Один із ворожих агентів на початку вторгнення передавав своєму російському «куратору» інформацію про дислокацію Сил оборони України у Києві. Для комунікації застосовував закриті канали електронного зв’язку.
Згодом зловмисник отримав нове завдання – розробити план створення прокремлівського медіа-центру для розхитування внутрішньополітичної обстановки в нашій державі.
До злочинної діяльності він залучив свого спільника, який сформував концепцію та алгоритм реалізації проєкту «Таврія».
За його задумом, головний «офіс» і технологічне обладнання медіа-центру мали знаходитись на території тимчасово окупованих Криму або Херсона. Звідти пропагандисти та інтернет-агітатори рф мали створювати та «розганяти» деструктивний контент на користь країни-агресора.
Згодом такі підпільні осередки мали створити мережу по інших регіонах для вчинення інформдиверсій.
Під час обшуків за місцями проживання обох зловмисників правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та мобільні телефони з доказами злочинних дій.
Тривають комплексні дії для притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до злочинів проти державної безпеки України”, – йдеться у повідомленні відомства.