Генсек ООН у своїй доповіді закликав Російську Федерацію припинити порушення прав людини в Криму

03 Вересня 2021, 09:45

2 вересня прилюднено доповідь Генерального секретаря ООН «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, Україна».

Про це повідомляють в Представництві Президента України в АРК.

Доповідь чітко визначає Російську Федерацію як державу-окупанта, а її «органи» на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя – як «окупаційну владу», а також підтверджує багаточисленні факти катувань, незаконних арештів, свавільних затримань, насильницьких зникнень, порушення свободи віросповідання, висловлювання, мирних зібрань, зокрема щодо:
– незаконного засудження громадян України та переміщення – незаконно затриманих громадян України з тимчасово окупованого півострова на територію Росії;
– триваючого переміщення населення з Росії в тимчасово окупований Крим;
– грубих порушень мовних прав українців та представників кримськотатарського народу;
– призову мешканців Криму до лав російської армії та судове переслідування осіб, які ухиляються від нього;
– гоніння проти Православної Церкви України та звинувачення в екстремізмі послідовників мирних релігійних течій;
– триваючої заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу та незаконного засудження його голови Рефата Чубарова;
– переслідування та покарання засобів масової інформації навіть за друк тексту доповідей Генерального секретаря ООН про ситуацію з правами людини на півострові в умовах російської окупації.
Генеральний секретар ООН закликає Російську Федерацію припинити грубі порушення прав людини та дотримуватися усіх своїх зобов’язань відповідно до міжнародного гуманітарного права та прав людини.
Закликаємо міжнародне співтовариство до посилення тиску на державу-окупанта з метою відновлення порушених прав громадян України та відновлення суверенітету та територіальної цілісності України.
Нагадаємо, що  за інформацією правозахисних організацій, за час тимчасової окупації на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя 44 людини стали жертвами насильницьких зникнень. Про долю та місцеперебування 15 з них досі нічого не відомо.