Доля 15 зниклих в Криму проукраїнських активістів досі не відома

30 Серпня 2021, 21:26

30 серпня світ відзначає Міжнародний день жертв насильницьких зникнень. Для України ця дата – це чергове нагадування про злочини окупаційної адміністрації Російської Федерації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя. За інформацією правозахисних організацій за час тимчасової окупації на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя 44 людини стали жертвами насильницьких зникнень. Про долю та місцеперебування 15 з них досі нічого не відомо. 
Про це повідомляють в Представництві Президента України в Криму.
Це Тимур Шаймарданов, Сейран Зінедінов, Іслям Джеппаров, Джевдет Іслямов, Ескендер Апселямов, Мухтар Арісланов, Руслан Ганієв, Арлен Терехов, Ервін Ібрагімов, Ескендер Ібраїмов, Валерій Ващук, Іван Бондарець, Василь Черниш, Федір Костенко та Арсен Алієв.
Це нелояльні до окупаційної влади українські та кримськотатарські активісти або їхні родичі.
26 травня 2014 року український активіст, засновник Українського народного дому у Сімферополі Тимур Шаймарданов вийшов з дому у своїх справах і не повернувся. Свідки і родичі активіста повідомляли про причетність до його зникнення членів так званої «кримської самооборони».
24 травня 2016 року був насильницьки викрадений у м. Бахчисарай невідомими особами Ервін Ібрагімов – кримськотатарський активіст, член Бахчисарайського регіонального Меджлісу кримськотатарського народу, член виконавчого комітету Всесвітнього конгресу кримських татар, ексдепутат Бахчисарайської районної ради. Батько Ервіна Ібрагімова знайшов автомобіль сина кинутим на вулиці. Йому вдалося отримати запис із камери системи відеоспостереження, на якій зафіксовано момент викрадення. Двоє чоловіків, на одному з яких була форма так званих “правоохоронних органів”, витягли Ервіна з машини, заштовхнули в мікроавтобус і поїхали. З того часу місцеперебування Ервіна Ібрагімова невідоме.
Окупаційна адміністрація Російської Федерації не дає відповіді де зниклі.
Насильницькі зникнення – це інструмент залякування та придушення будь-якої активності незгодних з тимчасовою окупацією українського Криму Російською Федерацією.
Українські правоохоронні органи розслідують 36 фактів насильницьких зникнень.
Прокуратурою Автономної Республіки Крим та міста Севастополь здійснюється процесуальне керівництво у 270 кримінальних провадженнях за понад 400 фактами порушення права на життя та здоров’я, насильницького зникнення, позбавлення волі, викрадення людей, тортур та нелюдського поводження на території Кримського півострова з моменту його окупації. У переважній більшості кримінальних проваджень досудовим розслідуванням встановлено причетність до вчинення зазначених злочинів представників держави-окупанта та її окупаційної адміністрації.
Наразі відповідні розслідування українськими правоохоронцями ускладнюються відсутністю доступу до тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, а Російська Федерація, як держава-окупант, яка несе відповідальність за відповідні насильницькі зникнення, розслідувань або не проводить, або проводить не суттєві дії, які до жодного результату не призводять.
Переконані, що правда про ці страшні злочини стане відомою суспільству, а винні понесуть передбачене покарання.
Висловлюємо слова підтримки родинам зниклих! Ми чекаємо разом з Вами!