До гибелі червонокнижних птахів в Асканії-Нова призвели дії агронома одного з підприємств на Херсонщині

02 Липня 2021, 11:03

Агроном підозрюється у порушенні законодавства про захист рослин, що призвело до смерті червонокнижних птахів.
За процесуального керівництва Каховської окружної прокуратури повідомлено про підозру агроному ТОВ, яке займається вирощуванням зернових, бобових і насіння олійних культур, за ст. 247 КК України.
Установлено, що підозрюваний у період з грудня 2020 року по січень 2021 року допустив порушення правил, установлених для боротьби зі шкідниками, ігноруючи та порушуючи вимоги застосування пестицидів (розкладання в жилі нори гризунів), здійснив роботи з боротьби з гризунами на полях шляхом механічного розкидання по поверхні землі на полях поблизу території Біосферного заповідника «Асканія Нова».
У результаті цього протягом грудня 2020 року – січня 2021 року на території Біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф. Фальц-Фейна загинуло 218 сірих журавлів, що занесені до Червоної книги України, чим завдано державі матеріальної шкоди на суму 3 мільйони 270 тисяч гривень.
Прямий причинно-наслідковий зв’язок між смертю сірих журавлів та поїданням птахами зерна пшениці, обробленого відповідними пестицидами, підтверджено результатами проведення комплексної судово-ветеринарної та судово-хімічної експертизи.
Досудове слідство триває.

Як повідомлялось раніше, скандал із загибеллю журавлів у Біосферному заповіднику “Асканія-Нова” дійсно є чи не найгучнішою екологічною справою 2021 року. На превеликий жаль, попри відчайдушні спроби працівників заповідника врятувати перелітних птахів, виявляється, що саме екологічно несвідома діяльність фермерів на оточуючих заповідник землях призводить до загибелі все нових і нових сотень рідкісних видів перелітних птахів.Україна є другою за розораністю державою світу і першою – в Європі. Тому місць, зручних для відпочинку великої маси птахів на півдні України в наш час залишилося дуже мало. На території заповідної зони Біосферного заповідника “Асканія-Нова” знаходиться Великий Чапельський під – ділянка, що є водно-болотним угіддям міжнародного значення, яка охороняється відповідно до Рамсарської конвенції.