Перевірка омбудсмена виявила недоліки в організації тестування на COVID-19 на КПВВ “Чонгар”

20 Січня 2021, 17:33

Представник омбудсмена в ТОТ АР Крим Ірина Верігіна здійснила перевірку ситуації з безкоштовним тестуванням на антиген коронавірусу на КПВВ “Чонгар”. За її словами, процес тестування проходить з певними порушеннями.

Про це повідомила сама Верігіна у соцмережі. 

Метою візиту була перевірка дотримання прав осіб, які перетинають адміністративну межу з тимчасово окупованою територією АР Крим, під час проведення експрес-тестування на визначення антигену коронавірусу SARC-CoV-2 безпосередньо у сервісній зоні перед КПВВ «Чонгар».
Так, за результатами візиту встановлено, що приміщення де проводиться експрес-тестування знаходиться у сервісній зоні, в окремому приміщенні автовокзалу, але жодних вказівників щодо розташування вищезазначеного приміщення ані на території КПВВ, ані у сервісній зоні немає. Пункт експрес-тестування працює з 08.00 до 16.00 години.
Сам кабінет жодним чином не забезпечено належним обладнанням. Зокрема, відсутні дезінфікуючи засоби для прибирання приміщення, немає кварцових ламп, відсутня окрема кімната для ізоляції людини з позитивним тестом, відсутнє обладнання для передачі до електронного сервісу «Вдома» Єдиного державного порталу послуг інформації стосовно осіб, які прибули з ТОТ АР Крим та отримали результат експрес-тесту.
На час візиту тестування проводилось медичною сестрою Херсонської обласної організації Товариства Червоного Хреста України. При цьому працівників системи охорони здоров’я у кабінеті не було. Жодних довідок про результати експрес-тестування медична сестра Червоного Хреста не надає. На прохання надати журнал облікової документації, медична сестра повідомила, що журнал знаходиться у сейфі, а ключів від сейфу не було. За словами медичної сестри, ніякого належного навчання щодо порядку проведення тестування, поводження з біоматеріалом та його утилізацією з нею не проводилось.
Кількість експрес-тестів, що були надані для тестування громадян, які перетинають адміністративну межу з ТОТ АР Крим, становить 500 шт. При цьому, зазначеної кількості тестів наразі недостатньо для тестування всіх громадян, які прибувають з ТОТ АР Крим.
За інформацією медичної сестри Червоного Хреста, експрес-тестування проводиться виключно у осіб з ознаками ГРВІ, осіб з підвищеною температурою та тих, хто не має можливості встановити додаток «Вдома».
У зв’язку з тим, що у пункті проведення експрес-тестування на КПВВ «Чонгар» неопрацьований механізм отримання документального підтвердження результату тесту, особам, яким проведено експрес-тестування, всеодно необхідно проходити самоізоляцію або обсервацію.
Таким чином, моніторами встановлено, що Херсонська обласна адміністрація наразі не забезпечила належне функціонування пункту експрес-тестування на визначення коронавірусу SARC-CoV-2 на КПВВ «Чонгар»”, – повідомила Верігіна.