В ХОДА розповіли про реалізацію плану зрошення області

22 Жовтня 2020, 11:40

Херсонською облдержадміністрацією направлені пропозиції до Держагентства водних ресурсів та Міндовкілля, які стосуються реалізації пілотних проєктів з розвитку зрошення саме у Херсонській області.

Про це повідомляють в ХОДА. 

Вони спрямовані на модернізацію та відновлення державних насосних станцій, міжгосподарської мережі державних зрошувальних систем області, а саме:

будівництво 5-ти насосних станцій зрошення продуктивністю 771 л/с на Перекопському каналі;
– реконструкція насосної станції №7 каналу Р-5-1 Генічеського УВГ у Генічеському районі;
– будівництво насосної станції на каналі Р-4-2 Інгулецької зрошувальної системи у Білозерському районі;
– реконструкція системи вертикального дренажу в смт. Нова Маячка Олешківського району
“Для Херсонщини це питання є життєво необхідним, оскільки зрошення – це потужний фактор вирощування стабільних врожаїв сільськогосподарських культур, збільшення виробництва продукції та гарантом продовольчої безпеки держави, особливо в роки з несприятливими погодними умовами”, – зазначив голова ХОДА Юрій Гусєв, під час засідання Кабінету Міністрів України, 21 жовтня.

Рішенням Уряду було підтримано Закон України «Про об’єднання водокористувачів». Також пропозиції, надані облдержадміністрацією, які стосуються реалізації пілотних проєктів з розвитку зрошення на Херсонщині, будуть включені до Плану заходів «Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року».

26 серпня цього року  Кабінетом Міністрів України узгоджено проект закону «Про перелік обєктів права державної власності, що не підлягають приватизації».

Законопроект передбачає, що не підлягають приватизації Управління Північно-Кримського каналу та Управління Головного Каховського магістрального каналу. Таку пропозицію внесено Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України , щоб убезпечити можливість приватизації та гіпотетичної можливості подачі води до АР Крим та м. Севастополя.