Північно-Кримський канал внесено в перелік об’єктів, що не підлягають приватизації

26 Серпня 2020, 18:47

Фото Європростір

Сьогодні Кабінетом Міністрів України узгоджено проект закону «Про перелік обєктів права державної власності, що не підлягають приватизації».

Про це повідомляють в Представництві Президента України в АРК. 

Законопроект передбачає, що не підлягають приватизації Управління Північно-Кримського каналу та Управління Головного Каховського магістрального каналу. Таку пропозицію внесено Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України , щоб убезпечити можливість приватизації та гіпотетичної можливості подачі води до АР Крим та м. Севастополя.

Також про неможливість відновлення водопостачання до незаконно анексованого Росією Криму повідомили в Службі безпеки України. Про це йдеться у відповіді СБУ на звернення громадської ради при виконкомі Каховської міськради, повідомляє Європростір. 

«За оцінкою фахівців, основною причиною, яка технічно унеможливлює постачання води на півострів Крим, є недобудованість капітальної споруди на Північно-Кримському каналі на території материкової частини України з облаштуванням вузла водообліку – дамби, розташованої на адмінмежі з тимчасово окупованою територією АР Крим. Вказана споруда знаходиться в неробочому стані, що фізично виключає можливість постачання через неї води. Для повноцінного введення її в експлуатацію додатково необхідно близько 20 млн грн», – повідомив начальник головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ Андрій Трипілка.

В СБУ нагадали, що навіть в умовах несприятливого гідробалансу місцевих водних ресурсів Криму в цілому достатньо для забезпечення комунально-побутових потреб населення окупованого півострова.