Рада з питань свободи слова відреагувала на “бунт” херсонських журналістів

09 Липня 2020, 12:08

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при президентові України більшістю голосів схвалила рекомендації щодо проведення пресконференцій перших осіб держави та організації пулів. Це стало наслідком протесту херсонських журналістів під час візиту Президента України в регіон.

Про це повідомляє Детектор Медіа. 

Пропозиції Ради стосуються, зокрема, частоти проведення пресконференцій президента України — не рідше ніж один раз на шість місяців, а за потреби частіше, а також регулярності спілкування з регіональними медіа під час поїздок у регіони.

За можливості, рекомендується акредитувати на пресконференції президента якнайбільшу кількість охочих українських та міжнародних журналістів.

Водночас за наявності технічних, безпекових, часових, карантинних обмежень або інших причин, що унеможливлюють участь усіх охочих, Рада допускає встановлення певних обмежень:

  • надання представникам ЗМІ пріоритету перед блогерами, з якими можливі інші формати спілкування;
  • організація прямої трансляції / стріму пресконференції однією чи двома камерами (у такому разі варто запрошувати лише журналістів без операторів);
  • зважання на контекст і проведення тематичних пресконференцій чи брифінгів та, відповідно, запрошення галузевих медіа, надаючи їм можливість першими поставити запитання;
  • акредитування від одного медіахолдингу одного медіа, при цьому запрошуючи до участі різні види медіа (телебачення, радіо, онлайн-медіа, інформагенції, преса), а у виняткових випадках, якщо такі медіа мають широку аудиторію та входять до одного холдингу, допускаючи акредитацію двох медіа різних видів від одного холдингу – наприклад, телеканал і радіостанцію.

«Ці рекомендації стали реакцією Ради на конфлікт, що виник під час нещодавнього візиту президента до Херсона. Цілком очевидно, що в журналістів є запит на прозорий та справедливий формат акредитації на такі події, і, на мій погляд, незадоволення з боку медіа є цілком зрозумілим», – зазначив секретар Ради  Вадим Міський.

Як раніше повідомлялось, в Херсоні журналісти, що не були акредитовані на зустріч з Володимиром Зеленським, почали страйк. Кілька інтернет-видань замість контенту публікують пусті сторінки, а мережею ширяться негативні відгуки щодо візиту президента. 

Херсонська влада зробила свої висновки з ситуації, та на освітлення візиту до області Комітету Верховної Ради з питань оборони не було запрошено жодного журналіста.