Окупаційна влада Криму відзвітувалась за результатами “референдуму”

02 Липня 2020, 12:37

Фото зі сторінки Сергія Аксьонова

Самопроголошений голова тимчасово окупованого Криму Сергій Аксьонов відзвітував на своїй сторінці у Фейсбук щодо  перебігу  “референдуму” про зміни до Конституції РФ. Результати голосування на півострові Аксьонов назвав “гідною відповіддю всім ворогам Криму та Росії”. 

“Дякую всім, хто взяв участь в голосуванні, хто не залишився осторонь. Ваша активна громадянська позиція – головна умова якісних перетворень в країні і поступального руху вперед. За словами Президента, поправки до Основного закону закріплюють цінності і принципи, які всіх нас об’єднують як вищі, безумовні конституційні гарантії. Це правда і справедливість, це повага до людини праці, до людей старших поколінь, це сім’я і турбота про дітей, про їхнє здоров’я, моральному, духовному вихованні”, – заявив Аксьонов.

За інформацією окупаційної адміністрації, явка на так званий референдум в Криму склала понад 80%. З них понад  90% кримчан проголосували ніби та “За” зміни до Конституції РФ.

Україна вважає проведення подібних “референдумів” на території тимчасово окупованого півострова незаконним. 

Про це наголошують у Представництві Президента України в АРК. 

“Будь-які «результати» проведення такого голосування на тимчасово окупованій території України не вважатимуться легітимними ані Україною, ані міжнародним співтовариством.

Закріплення в Конституції РФ положень про те, що дії, направлені на відчуження частини території РФ, а також заклики до таких дій не допускаються, не мають жодного юридичного значення щодо тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, оскільки вони є невід’ємними складовими частинами території України, а не частинами території РФ.

З точки зору міжнародного права, його основних принципів, Статуту ООН РФ не є сувереном території АР Крим та м. Севастополя і, відповідно, так зване «включення» цієї території до складу РФ є неправомірним і не має жодних юридичних наслідків” – коментує ситуацію Представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич.

Нагадаємо, що самопроголошена  влада тимчасово окупованого Криму, не зважаючи на епідеміологічну ситуацію на піострові, все ж вирішила провести 24 червня військовий парад, присвячений закінченню Другої світової війни в Європі.