Законопроєкт про ринок землі: як голосували херсонські нардепи

14 Листопада 2019, 09:22

Верховна Рада України прийняла у першому читанні запропонований президентською партією “Слуга народу” законопроєкт № 2178-10 про ринок землі.

“За” проголосували 240 народних депутатів, проти – 52, утримались – 57, повідомляє «ІРС-Херсон».

Херсонські депутати голосували наступним чином:
“ЗА” – Володимир Іванов (округ 185, Слуга народу), Олексій Ковальов (186, Слуга народу), Павло Павліш (182, Слуга народу).
“УТРИМАЛИСЯ” – Вікторія Вагнєр (183, Слуга народу), Ігор Колихаєв (184, самовисуванець).

Нагадаємо, ініціатором законопроєкту № 2178-10 були нардепи «Слуги народу». Законопроєкт № 2178 подав Кабінет міністрів, проте нардепи зареєстрували 10 альтернативних проєктів закону. Комітет Ради рекомендував голосувати за законопроєкт «слуг народу».

Законопроєкт підтримали лише нардепи від «Слуги народу» – 227 нардепів і 13 позафракційних парламентарів.

Пропонованим до першого читання документом:

  • з 01.10.2020 скасовується заборона на відчуження земель сільськогосподарського призначення усіх форм власності,
  • визначається суб’єктний склад осіб, які можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення: громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України та іноземні громадяни і особи без громадянства у разі набуття в порядку спадкування та обов’язком відчужити ділянку протягом року;
  • встановлюється правило, за яким до 1 січня 2024 року не допускається набуття юридичними особами, бенефіціарним власником (контролером) яких є іноземці, особи без громадянства, юридичні особи, створені за законодавством іншим, ніж законодавство України, іноземні держави, права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Вказані вимоги не розповсюджуються на випадки набуття у власність земельних ділянок їх орендарями, які є сільськогосподарськими товаровиробниками, якщо з часу державної реєстрації юридичної особи – набувача права власності пройшло не менше 3 років, а також на випадки набуття у власність зазначеними особами земельних ділянок.
  • встановлюється мінімальна стартова ціна продажу земельних ділянок державної та комунальної власності на земельних торгах на рівні не нижче нормативної грошової оцінки.

Мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення запроваджений у 2001 році. Його дія має завершитися 1 січня 2020 року, якщо Верховна Рада знову його не продовжить.

Відкриття ринку землі підтримують західні організації, зокрема Міжнародний валютний фонд та Європейський суд із прав людини. Продаж сільськогосподарської землі в Україні наразі офіційно заборонений.

Іноземці та іноземні компанії отримають можливість купувати українську землю лише за результатами всеукраїнського референдуму, йдеться в зверненні президента Володимира Зеленського 11 листопада.