Триває досудове розслідування щодо підриву російськими військами Каховської ГЕС – Офіс Генпрокурора

07 Червня 2023, 12:18

Наслідки підриву Каховської ГЕС російськими військами. 06.06.2023 р. Фото: відкриті джерела.

За процесуального керівництва Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генпрокурора за фактом руйнування дамби Каховської ГЕС триває досудове розслідування. Правова кваліфікація – екоцид та порушення законів і звичаїв війни (ст. 441, ч. 1 ст. 438 КК України).

В рамках досудового розслідування правоохоронці спільно з прокурорами перевіряють всі версії подій з метою встановлення обставин вчиненого злочину та винних осіб.
Загалом на місці події працюють 10 слідчо-оперативних груп. Складено 40 протоколів за результатами оглядів відкритих джерел. Також направлено ряд запитів до державних органів та служб.
Проводиться фіксація місць підтоплення. Проведено огляди 5 місць подій за допомогою квадрокоптера – в зоні спостереження 4 об’єкта критичної інфраструктури у м. Херсоні. Вони пов’язані з водопостачанням та водовідведенням.
Встановлено, що внаслідок руйнування дамби відбувся неконтрольований скид води з підвищенням її рівня в нижній частині р. Дніпра до 12 м. В зоні підтоплення опинились 26 населених пунктів звільненої частини Херсонської області. В цій зоні проживає понад 42 тисячі громадян. Водночас, точна інформація про стан техногенної катастрофи на окупованій частині Херсонщини відсутня.
Проводиться евакуація населення з підтоплених районів. При цьому ворог обстрілює населені пункти, з яких проводиться евакуація.
Підтоплення територій прибережної зони нижньої частини річки Дніпро може призвести до екологічної катастрофи:
– через пошкодження вся Каховська ГЕС опинилась під водою, постраждав машинний цех, і у воду потрапило турбінне мастило;
– різкий спад рівня води в Каховському водосховищі може призвести до порушення функціонування охолоджуючої системи Запорізької АЕС;
– через підтоплення буде неможливою експлуатація Північно-Кримського та Каховського каналів після відновлення контролю над лівобережною частиною Херсонщини до відновлення Каховської ГЕС;
– розповсюдження інфекційних захворювань;
– забруднення та непридатності для сільськогосподарської діяльності значної площі родючих ґрунтів, що загрожує продовольчій безпеці;
– масова загибель водних біоресурсів через порушення екосистеми р. Дніпро та річок, що впадають до її русла;
– руйнування та пошкодження об’єктів інфраструктури, приватних будівель, транспортних засобів;
– затоплення соціальної інфраструктури, вихід з ладу каналізаційної та дренажної систем, через що значна кількість цивільного населення опиниться без питної води та електричного струму.
Руйнування дамб – цивільних об’єктів, що містять небезпечні сили, є воєнним злочином. Про це чітко зазначено у статті 56 Додаткового протоколу I до Женевських конвенцій. Такі дії можуть бути прирівняні до використання зброї масового знищення.