Херсонська область – перша, де Мінцифри за підтримки Nokia запустить пілотний проєкт з модернізації Інтернет-мереж

01 Червня 2023, 11:42

Ілюстрація: відкриті джерела.

Команда Мінцифри за підтримки Nokia запускає пілотний проєкт з модернізації інтернет-мереж в Україні. У межах проєкту планується оновити телеком-обладнання і забезпечити перехід на енергонезалежні Інтернет-мережі – вони більш захищені та стійкі до обстрілів і знеструмлень. Це дозволить українцям бути на зв’язку навіть за критичних умов, а провайдерам не наражати працівників на небезпеку.

Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації України.

20% території України перебували під окупацією, тож потребують повного відновлення зруйнованої цифрової інфраструктури.

«У воєнний час зв’язок та інтернет — технологічна перевага над ворогом. Одне з наших пріоритетних завдань — забезпечити понад 1 млн українців — жителів прифронтових населених пунктів швидкісним Інтернетом, що не залежить від світла та є стійким до регулярних обстрілів. Вдячний Nokia, що першими відгукнулися та долучилися до проекту з відновлення телеком-мереж. Компанія готова забезпечити найсучасніше обладнання для фіксованого доступу до Інтернету та мобільного зв’язку», — зазначив Віце-прем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

На першому етапі проєкту проведемо оцінку та аналіз руйнувань. Далі — проектування модернізованих мереж, будівництво та оновлення обладнання.

Для запуску пілотного проєкту розглядаємо 6 населених пунктів у Херсонській, Харківській, Київській, Сумській та Чернігівській областях. Перша область, у якій плануємо розгортати проект, — Херсонська.

Наприклад, в одному із сіл Херсонської області, куди нещодавно їздила команда Мінцифри та Nokia, — із засобів звʼязку є лише Starlink поблизу селищної ради.

У відомстві зазначають, що після пілотного запуску в кількох населених пунктах планується масштабувати ініціативу, щоб український зв’язок був більш стійким та енергонезалежним.