Окупанти вимагають від жителів Каховки на Херсонщині протягом місяця оформити російські паспорти. Інакше погрожують арештами і депортацією

02 Травня 2023, 13:11

Ілюстративне фото: відкриті джерела.

Російські окупанти посилили терор у Каховці на лівобережній Херсонщині. Загарбники вимагають від місцевих жителів протягом місяця отримати паспорт громадянина РФ. Тим, хто цього не зробить, погрожують депортацією і арештами. Також загарбники кажуть, що Владімір Путін для них не указ і на всі згадки про нещодавно затверджений ним «порядок проживання в РФ для українців» реагують з реготом.

Про це інформує “Центр журналістських розслідувань” з посиланням на повідомлення місцевих жителів Каховки.

За їхніми словами, російські загарбники почали більш жорстко поводити себе на блокпостах, що встановлені на виїзді з міста. Найбільше роздратування у них викликають українські документи.

«Окупанти попереджають, щоб усі отримали російські аусвайси до 1 червня цього року. Наші друзі сказали їм, що указ Путіна дозволяє брати російське громадянство на Херсонщині до 1 липня 2024 року. Але росіяни відреагували на це з реготом і заявили, що жодні укази Путіна тут не діють. І пригрозили: «Чекаєте ваших, а ми відправимо вас до наших», – розповідають жителі тимчасово окупованої Каховки.

Інші джерела “Центру журналістських розслідувань” у Каховці також підтвердили цю інформацію. За словами людей, росіяни погрожують депортувати тих, хто не взяв їхній паспорт, і відправити «на підвал».

Президент РФ Владімір Путін затвердив затвердив “порядок проживання в РФ” для українців з тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей України. Цей порядок передбачає «депортацію з Росії» громадян України, які до 1 липня 2024 року відмовляться набувати російського громадянства.

Загалом окупанти посилили паспортний терор по всій окупованій частині Херсонщини. Останнім часом вони почали рвати українські паспорти жителів Великолепетиської громади Каховського району і відмовляти їх власникам у медичній допомозі. Всім, хто не подасть заяву на оформлення російських документів протягом 90 днів, погрожують депортацією і конфіскацією майна.

Раніше повідомлялось, що росіяни брешуть про “голодні бунти” та “бійки за їжу” в Херсоні.