Окупанти продовжують неконтрольоване скидання води з Каховської ГЕС. Внаслідок цього підтоплене узбережжя Нової Каховки та позиції військових РФ

16 Травня 2023, 13:40

Неконтрольований скид дніпровської води через пошкоджену окупантами Каховську ГЕС. Фото: investigator.org.ua/

Попри заяви гауляйтера Володимира Сальдо, російські окупанти продовжують неконтрольовано скидати воду з Каховської ГЕС, внаслідок чого сталось підтоплення узбережжя Нової Каховки і затоплення військових позицій самих загарбників. При цьому рівень води у Каховському водосховищі дещо знизився.

Про це повідомляє “Центр журналістських розслідувань”.

Так, ЦЖР отримав нове відео скидання дніпровської води через пошкоджену російськими загарбниками Каховську ГЕС на Херсонщині.

На відзнятому 11 травня 2023 року відео видно, що через відкриті і частково зруйновані окупантами шандори Каховської ГЕС неконтрольовано витікають потужні потоки води. Видно також підвищений рівень води в Дніпрі і підтоплене узбережжя у Новій Каховці.

Це відео спростовує заяву гауляйтера Херсонщини Володимира Сальдо про те, що окупанти контрольовано спускають воду з Каховської ГЕС, а повідомлення про підтоплення на лівому березі Дніпра – пропаганда українських ЗМІ.

Ба більше, деякі окупаційні Telegram-канали повідомляють про загрозу прориву греблі Каховської ГЕС, публікують фото затоплення позицій російських військ і пишуть про загибель солдата у бліндажі.

Затоплені окопи окупантів на лівому берез Дніпра. Фото: окупаційний Telegram-канал.

«Вода прибуває кожного дня, є загроза прориву греблі Каховського водосховища. Днями затопило позиції на одній ділянці біля річки, вода прибувала так швидко, що один із наших бійців потонув у бліндажі. І речей до хріна у хлопців потонуло», – пише російський пропагандистський телеграм канал.

Скріншот повідомлення окупаційного Telegram-каналу.

Неконтрольоване скидання води через пошкоджену греблю Каховської ГЕС може спричинити подальше руйнування гідроелектростанції, зокрема, підводної частини будівлі її машинної зали. Також це може призвести до підтоплення херсонських плавнів. Як зазначалось раніше, своїми діями окупанти наближають катастрофу на найбільшій у Європі атомній електростанції – Запорізькій, а також ставлять під загрозу сільсокогосподарське виробництво і в цілому – безпеку в окупованому регіоні.

Як повідомлялось раніше, після нещодавнього різкого спаду, рівень води у Каховському водосховищі стрімко підвищився. Через це почалося підтоплення прибережних територій Херсонщини. У свою чергу, російські окупанти одразу почали розганяти панічні настрої серед місцевого населення: заявляють про критичну відмітку рівня води і лякають новими катастрофами й затопленням населених пунктів.