Окупанти лякають катастрофами і затопленням прибережних територій Херсонщини через підвищення рівня води у Каховському водосховищі

05 Травня 2023, 15:02

Підтоплене узбережжя у Бериславському районі Херсонщини. 30.04.2023. Фото з соцмереж.

Після нещодавнього різкого спаду, рівень води у Каховському водосховищі стрімко підвищився. Через це почалося підтоплення прибережних територій Херсонщини. Російські окупанти одразу почали розганяти панічні настрої серед місцевого населення: заявляють про критичну відмітку рівня води і лякають новими катастрофами й затопленням населених пунктів.

Про це повідомляє “Центр журналітських розслідувань”.

Андрій Селецький, начальник Нововоронцовської селищної військової адміністрації Бериславського району Херсонської області підтвердив факт підвищення рівня води на звільненому правобережжі Каховського водосховища.

Підтоплена бухта у Нововоронцовці Бериславського району Херсонщини, 01.05.2023. Фото: Facebook/Новини Нововоронцовщини.

«Зараз води у водосховищі дуже багато. Таке бувало й раніше під час весняного водопілля. Через це частина прибережного парка в Нововоронцовці вже підтоплена. Але загалом ситуація поки нормальна. Щодо ж нашої берегової лінії, то вона укріплена гранітом, тож якихось ризиків там поки що немає», – зазначив Селецький.

Самі ж окупанти у пропагандистських ЗМІ повідомили про підвищення рівня води у водосховищі «на 17 метрів» – вочевидь, маючи на увазі, до 17 метрів. За їх словами, він досяг критичної відмітки, через що під загрозою руйнування нібито опинилася дамба в Кам’янці-Дніпровській на лівобережжі Запорізької області. Також окупанти пригрозили можливим затопленням «десяткам селищ» і новими проблемами на Запорізькій АЕС. Різке підвищення рівня води вони пов’язують з неможливістю регулювати її скид на пошкодженій Каховській ГЕС. За традицією, всю провину в цьому вони переклали на Збройні сили України.

“Центр журналістських розслідувань” нещодавно оприлюднив нове відео, на якому видно часткове руйнування Каховської ГЕС і високий рівень води у Каховському водосховищі. Через відкриті і частково зруйновані окупантами шандори неконтрольовано витікають потужні потоки води.

Як стверджують жерела “Центру журналістських розслідувань”, подібний неконтрольований скид води може спричинити подальше руйнування гідроелектростанції, зокрема, підводної частини будівлі її машинної зали. Також це може призвести й до часткового підтоплення херсонських плавнів, якщо рівень води у водосховищі не зменшиться.

«Ми зараз не маємо доступу до тимчасово захопленої Каховської ГЕС, тому не володіємо інформацією про характер та ступінь завданих їй пошкоджень. Оцінка ж її стану за цим відео є неможливою. Також ми не володіємо інформацією про фактичні обсяги скидання води через греблю ГЕС. Оприлюднене відео не дає змогу здійснити таку оцінку», – прокоментував ЦЖР генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота.