Нацполіція оголосила в розшук п’ятьох освітян-колаборантів з Херсонщини

02 Травня 2023, 11:42

Ілюстрація: відкриті джерела.

Національна поліція оголосила в розшук п’ятьох колаборантів, котрі добровільно пішли на співпрацю з ворогом та очолили «заклади освіти» окупаційної влади на Херсонщині.

У ході слідства встановлено, що четверо фігурантів, які до повномасштабного вторгнення росії працювали в навчальних закладах, пішли на співпрацю з ворогом та отримали «підвищення»:
 – вчителька початкових класів «Генічеського ліцею № 1» Галка Наталя Михайлівна очолила цей ліцей

Колаборантка Галка Наталя Михайлівна.

 – завідувач лабораторно-фармацевтичного відділення «Херсонського базового медичного фахового коледжу» Бойко Олександр Іванович обійняв посаду директора закладу та очолював його до 11 листопада 2022 року

Колаборант Олександр Бойко.

 – керівник підготовчого відділення “Херсонської академії неперервної освіти» Фатєєва Ельвіра Михайлівна стала ректором академії та керувала нею до 11 листопада 2022 року

Колаборантка Ельвіра Фатєєва.

 – вчителька з фізичного виховання школи №1 у смт Чаплинка Яцюк Наталя Анатоліївна обійняла посаду директора закладу

Колаборантка Наталя Яцюк.

 – Ще одна колаборантка, Циба Наталія Геннадіївна, залишилась директоркою «Рівненського ліцею Генічеської міської ради» при окупаційній владі.

Колаборантка Наталя Циба.

«Педагоги» організували діяльність очолюваних ними закладів та навчання за «освітніми програмами» росії. Крім того, ці особи знімалися у відеороликах для окупаційних пропагандистських засобів масової інформації російської окупаційної влади.
Фігуранти популяризували освітній процес російською мовою за навчальними планами рф.
Цим особам слідчі повідомили про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 та ч. 5 ст. 111-1 КК України (Колабораційна діяльність) та оголосили в розшук.