Мінсоцполітики працює над створенням Центрів Життєстійкості у територіальних громадах

24 Травня 2023, 13:46

Ілюстрація: відкриті джерела.

Міністерство соціальної політики ініціює створення Центрів Життєстійкості. Це дружні, безбар’єрні простори, на базі яких надаватимуться соціальні послуги, зокрема інформування, консультування та соціально-психологічна допомога. Очікується, що діяльність таких Центрів сприятиме зміцненню психосоціальної стійкості населення громади та координації волонтерської діяльності.

Про це повідомляє Міністерство соціальної політики.

Забезпечення діяльності Центрів життєстійкості в Україні є одним із пріоритетних проєктів Всеукраїнської програми ментального здоров’я, ініційованої першою леді Оленою Зеленською.

“Якщо Ваша територіальна громада зацікавленау створенні Центру Життєстійкості – зголошуйтеся  шляхом заповнення онлайн-форми  до 01 червня 2023 року“, – зазначають у Мінсоцполітики.

Для її заповнення будуть необхідні такі документи:

 – Технічний паспорт приміщення, в якому буде розташовано Центр Життєстійкості, фото для ілюстрації наявного стану приміщення та будівлі

 – Соціальний паспорт громади (за наявності);

 – Стратегія/план соціально-економічного розвитку громади (за наявності).

У рамках пілотного проєкту у відібраних громадах за рахунок залучених коштів буде забезпечено:

1. Облаштування Центрів Життєстійкості на території громади (за потреби також проведення косметичного ремонту).

2. Оплату адміністрування та надання послуг (керівника, адміністратора, кейс-менеджера, координаторів для роботи з надавачами соціальних послуг та з волонтерами (до 5 осіб) у Центрі Життєстійкості впродовж 12 місяців.

3. Навчання та супервізію для працівників та надавачів соціальних послуг у Центрі Життєстійкості.

4. Методичну підтримку.

Переваги для громади:

 – Створення “єдиної точки звернення” для надання соціальних послуг, зокрема інформування, консультування та соціально-психологічної допомоги, зниження загального рівня стресу та тривожності у населення громади;

 – Доступний простір для проведення тренінгів (наприклад, тренінги щодо реагування на кризові ситуації для вчителів, лікарів, працівників ОМС) та ін.;

 – Підвищення соціальної спроможності та згуртованості в громаді, зокрема, інтеграція та адаптація ВПО та ветеранів;

 – Зміцнення волонтерського руху.

Для облаштування Центру Життєстійкості територіальна громада має бути готова виділити приміщення (за можливості окрему будівлю), яке перебуває в її власності, є вільним і придатним для використання і не потребує значних вкладень у забезпечення безбар’єрності.

Раніше повідомлялось, що херсонська патрульна поліція затримала чергового колаборанта.