Командиру підрозділу росгвардії та трьом його спільникам, які катували херсонців під час окупації, повідомлено про підозру

11 Травня 2023, 11:33

Приміщення ІТТ ГУНП в Херсонській області. Фото: Поліція Херсонської області.

Слідчі поліції Херсонщини повідомили про підозру командиру підрозділу росгвардії та трьом його спільникам, які організували катівню у приміщенні ізолятору тимчасового тримання в Херсоні.

Слідчі відділу розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, слідчого управління Головного управління Національної поліції в Херсонській області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури повідомили про підозру росгвардійцям, які організували катівню у приміщенні ізолятору тимчасового тримання.
Слідчі з’ясували, що з березня по жовтень 2022 року у приміщенні ІТТ ГУНП в Херсонській області військовослужбовці країни-агресора організували катівню та незаконно утримували у ній громадян України й піддавали їх тортурам.

Приміщення ІТТ ГУНП в Херсонській області. Фото: Поліція Херсонської області.

Під час розслідування правоохоронці встановили, що у катівнях утримували близько 400 жителів Херсона та області. Нині в якості потерпілих слідчі допитали більше 200 громадян. Також у ході розслідування поліцейські встановили особи 9 росгвардійців та 2 колаборантів-колишніх поліцейських, які причетні до функціонування катівні.
Відомо, що командир підрозділу росгвардії брав участь у захопленні ІТТ та організації у ньому катівні. Ще 8 рядових росгвардійців здійснювали охорону, конвоювали затриманих, брали участь у тортурах та катували українців. Двоє колобарантів-колишніх поліцейських проводили обшуки, після яких людей поміщали до ІТТ.

Фото: Поліція Херсонської області.

Серед викрадених були переважно проукраїнські активісти, волонтери, ветерани, родичі правоохоронців.
Нині організатору катівні – командиру підрозділу росгвардії – та трьом його спільникам повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28 «Вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією», ч. 1 ст. 438 «Порушення законів та звичаїв війни» Кримінального кодексу України. Слідство триває.