Для керівництва Херсонським «управлінням МВС РФ» Росія створила спеціальне організоване злочинне угруповання

10 Травня 2023, 13:27

Ілюстративне фото: відкриті джерела.

СБУ спільно з Департаментом внутрішньої безпеки Національної поліції зібрала доказову базу на учасників злочинної організації, яка діяла у складі створеного агресором так званого «головного управління МВС РФ Херсонської області».

У лавах російського карального органу вони виконували завдання кремля щодо поширення окупаційного режиму та придушення руху опору на тимчасово захопленій частині регіону.
Зловмисники мали чітку ієрархічну вертикаль, на чолі якої стояли двоє «кураторів» з фсб та мвс рф, що безпосередньо займалися формуванням керівного складу псевдооргану та контролювали його діяльність. Зокрема, це громадяни рф Сініцин Сергій Вікторович і Топтигін Олександр Сергійович.
До протиправної діяльності вони залучили двох кадрових співробітників російської поліції і призначили їх «заступниками» очільника фейкового відомства. При цьому керівником цієї установи став ексочільник Управління МВС у Черкаській області Ліпандін Володимир Віталійович.
Інші 30 активних учасників злочинної організації – колишні місцеві правоохоронці, які після захоплення частини Херсонщини підтримали загарбників.
За даними слідства, зловмисники викрадали людей до російських катівень, де піддавали їх численним тортурам.
Таким чином рашисти намагалися залякати місцевих жителів та змусити їх працювати на окупаційну адміністрацію.
Також вони регулярно проводили незаконні обшуки в оселях громадян, під виглядом яких розграбовували майно потерпілих, зокрема забирали й зареєстровану мисливську зброю.
Крім того, під час тимчасової окупації обласного центру зловмисники пограбували міську аптеку – винесли звідти всю готівку, медпрепарати, а саме приміщення «конфіскували» для потреб загарбників.
Учасників карального органу також залучали до проведення псевдореферендуму на території регіону. Тоді вони охороняли «виборчкоми» та забезпечували перевезення фейкових «бюлетенів».
На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили всім фігурантам про підозру за ст. 255 Кримінального кодексу України (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній).
Наразі підозрювані переховуються на тимчасово окупованій території на півдні України.
СБУ вже затримала чотирьох інших «посадовців» цього російського карального органу.
Щодо решти учасників злочинного угруповання – тривають комплексні заходи для їх притягнення до відповідальності.