Богдана Бандери, Говардівська та Базарна – які назви вулиць можуть з’явитись на мапі Херсона?

28 Травня 2023, 15:00

У Херсоні триває підготовка до перейменування частини вулиць міста, що змінять свої назви відповідно до закону про деколонізацію. Згідно з ним – географічні найменування, що містять згадки про минуле України у складі Російської імперії, мають зникнути. Яких вулиць це стосується та які нові назви вони отримають – ми запитали у херсонського краєзнавця, члена Комісії з перейменування Дементія Білого.

“Зараз іде процес обговорення. На голосування винесено назви, які запропонувала робоча група, і процес їх обговорення триває. Наприклад, по вулиці Суворовській запропонована назва “Староміська” або “Героїв Херсона”. Це назви якраз зараз голосуються. Проте є можливість додавати й інші назви, і вже є цікаві пропозиції від херсонців. Вулиця Потьмкінська, наприклад, може стати “Базарною” або “Земською”, на честь земських установ, де до Більшовицької революції працювало багато українських діячів. Саме на цій вулиці колись знаходилась і будівля земства у Херсоні”, – зазначив Білий.

Дементій Білий

Щодо центральної вулиці нашого міста – проспекту Ушакова, робоча група ще працює над можливими назвами. Найпопулярніша з них – історична назва “вулиця Говардівська”. Може з’явитися в Херсоні й вулиця імені брата Степана Бандери – Богдана.

Степан Бандера не пов’язаний з містом Херсон, а ось його брат – Богдан Бандера, керував мережею  підпілля на півдні України, зокрема і на Херсонщині. Те, що у нас існувало українське націоналістичне підпілля, і воно діяло спочатку проти нацистів, а потім і проти НКВДистів, має бути увічнено у назві якоїсь херсонської вулиці. Ми пропонуємо перейменувати на честь Богдана Бандери вулицю Карбишева”, – зазначив Білий.

Також на мапі Херсона можуть з’явитись вулиця Кінна або Фальцфейнівська (замість Московської),  Арнаутська (замість Пушкінської), Млинна (Гагаріна). Площу 200-річча Херсона можуть перейменувати у “площу Звільнення” або “площу  Херсонських захисників”. Змінять також назву одного з херсонських районів – замість Суворовського комісія пропонує назву “Центральний”. 

Процес обговорення триватиме 2 місяці. Після його завершення – пропозиції комісії та херсонців будуть подані на розгляд керівництву Херсонської міської військової адміністрації.  Взяти участь у обговоренні та проголосувати за назву, яка Вам найбільше подобається, можна за посиланням.