Угруповання російських військ на Херсонщині найбільш неорганізоване та малоукомплектоване з-поміж усіх угруповань росіян – ISW

24 Квітня 2023, 11:33

Ілюстрація: відкриті джерела.

На Херсонському напрямку війська противника розпорошені та неукомплектовані, а також страждають від низького морального духу та відсутності необхідної підготовки і дисципліни. Однак, порівняно з іншими підрозділами армії рф, вони менш виснажені.

Таких висновків дійшли експерти Американського інституту вивчення війни (ISW).

Російське угруповання в Херсонській області, мабуть, найбільш неорганізоване та малоукомплектоване з-поміж усіх угруповань армії рф. До відходу росіян із правого берега Херсонської області 9-11 листопада 2022 року в цей район були спрямовані підрозділи 76-ї та 106-ї дивізій ВДВ і 22-го армійського корпусу. Відтоді ці елементи були відновлені та передислоковані на інші ділянки фронту.

Цілком імовірно, що решта угруповання на лівому березі в основному складається з дуже неукомплектованих залишків головним чином мобілізованих частин. Ці бійці були виведені з бойових дій після відходу росіян восени 2022 року, тому вони можуть бути більш свіжими і не виснаженими, ніж бійці в інших місцях на передовій. Проте моральні проблеми та погана підготовка й дисципліна – звичайні явища у цих підрозділах, особливо тому, що в інших місцях фронту задіяні більш компетентні військові.

Крім того, інформаційний простір на лівобережжі Херсонської області дуже непрозорий, здебільшого через те, що ця ділянка фронту була загалом статичною після відходу росіян із правого берега Херсона в листопаді 2022 року. Корпус військових кореспондентів, які повідомляють про бойові дії на передовій, знаходиться на інших ділянках фронту, тому доступна інформація про російське угруповання тут істотно обмежена.

ISW зафіксувала присутність 126-ї бригади берегової оборони 22-го армійського корпусу Чорноморського флоту поблизу острова Великий Потьомкінський у дельті річки Дніпро на південь від Херсона. Геолокаційні кадри від 18 лютого 2023 року додатково підтверджують, що в Новій Каховці діяла 205-а окрема мотострілецька бригада (49-та загальновійськова армія). Повідомляється, що десь у Херсонській області працює приватна військова компанія «Конвой», пов’язана з ПВК “Вагнер” Сергія Аксьонова, яка складається з 300 осіб.

Схоже, що ОМБ несе загальну відповідальність за Херсонську ділянку фронту, але тут менш задіяна, ніж у західнійчастині Запорізької області. Російські війська в Херсонській області, як і у західній частині Запоріжжя, ймовірно, відносно менш виснажені, ніж сили в інших частинах фронту, і натомість готуються до глибокої оборони. Проте російське угруповання в Херсоні вочевидь розпорошене та неукомплектоване, зазначають експерти.

Раніше повідомлялось, що херсонські школярі, що виїхали за кордон, зможуть пройти підсумкове Національне тестування в країнах свого проживання.