Троє колишніх працівників херсонського річпорту отримали підозру

12 Квітня 2023, 15:05

Троє колишніх працівників херсонського річпорту підозрюються в колабораціонізмі. Зловмисники забезпечували переправлення російської техніки через Дніпро на Херсонщині.

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури заочно повідомлено про підозру трьом місцевим жителям у пособництві країні-агресору, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 КК України).
За даними слідства, підозрювані – колишні працівники філії «Херсонський річковий порт» АСК «Укррічфлот», які під час тимчасової окупації міста погодилися співпрацювати з окупаційною владою. Один з них обійняв посаду директора захопленої філії підприємства, другий став його заступником, а третій погодився на посаду механіка транспортного відділу.
Так званий «директор» перереєстрував підприємство відповідно до вимог російського законодавства, організовував його роботу та вживав заходів для введення в обіг у м. Херсоні рубля.
Підозрювані виконували вказівки окупаційної влади, діючи в інтересах збройних сил рф, допомагали інженерним військам в облаштуванні понтонної переправи.
Також фігуранти організували та забезпечили реконструкцію вантажної баржі для перевезення військової техніки, вилучили у працівників транспортні засоби, які перебували в їх користуванні, для потреб ворожих військ.
Крім того, вони забезпечували переправлення російської техніки через річку Дніпро, сприяли вивезенню майна підприємства на тимчасово окуповану територію та забезпечили окупантів дизельним пальним на майже 300 літрів.
Під час обшуків за місцями мешкання підозрюваних правоохоронці виявили докази співпраці з ворогом, серед яких документи, окупаційна символіка, комп’ютерна техніка та боєприпаси.