Росіяни планують перепоховати викрадені ними рештки Григорія Потьомкіна у Криму

22 Квітня 2023, 11:47

Російські окупанти можуть ухвалити рішення про перепоховання решток Григорія Потьомкіна на території окупованого Кримського півострова. З такою пропозицією виступив депутат російської Думи Костянтин Затулін. Рештки Потьомкіна були вивезені росіянами з Херсона у жовтні 2022 року, напередодні їх втечі з міста, і до останнього часу окупанти наполягали на тому, що в Херсон цей прах і має повернутися.

Про плани щодо перепоховання повідомляють російські ЗМІ.

«Кістки князя Потьомкіна будуть упокоєні там, де їм ніколи і нічого не загрожуватиме! Він створив цю історію із Кримом. Давайте в рекомендаціях напишемо: «Поховати його в Севастополі» або «Поховати його в Криму» – там, де він мав лежати від самого початку, бо це його місто – Севастополь, це його Крим, який він своєю працею привів до Російської Федерації», – заявив Костянтин Затулін.

Призначений окупантами “губернатор” Херсонської області Володимир Сальдо повідомив, що рештки Потьомкіна знаходяться “у безпечному місці на лівобережжі Херсонщини”, проте точної їх локації не відкрив. 

На думку росіян, над новим місцем поховання необхідно «поставити церкву» або поховати рештки у храмі, що вже діє. У ході обговорення прозвучало навіть конкретне місце – усипальниця адміралів (Собор Св. Рівноапостольного князя Володимира) у Севастополі.

Могила Потьомкіна в Катерининському соборі міста Херсон.

Могилу Григорія Потьомкіна у Херсоні руйнували як мінімум тричі. Так, вперше вона була була пограбована вже через 5 років після його смерті за ініціативи російського імператора Павла І. Згідно його наказу, могильну плиту було розбито. З тіла князя було зірвано «з м’ясом» ордени, вилучено особисту зброю, рештки були викинуті до кріпосного рову, а склеп засипаний землею.

Постраждали решки Потьомкіна і від радянської влади, що в 30-х роках зробила з Катерининського собору “Херсонський антирелігійний музей”, а тіло самого князя стало елементом його експозиції. У подальшому череп Потьомкіна знову було викинуто з храму. Це сталось вже у роки Другої Світовової війни. Останнього разу могилу князя відкривали у 1984 році.

Тож справжність решток Григорія Потьомкіна, після такої кількості перепоховань, викликає велике питаня. Проте це не зупинило російських окупантів, що вчергове розграбували його могилу і вивезли те, що буцімто залишилось від Потьомкіна.