Російські окупанти звільнили гауляйтера Верхнього Рогачика Євгена Бабича

05 Квітня 2023, 17:40

Російські окупанти звільнили гауляйтера Верхньорогачицької громади Каховського району на Херсонщині Євгена Бабича і анонсували нові призначення на окупованій частині області. Сам Бабич готується до так званих «виборів» до Держдуми рф 10 вересня 2023 року. А тим часом новим гауляйтером Верхнього Рогачика тим став 31-річний житель Херсона Андрій Забіра, якого місцеві жителі у селищі зараз майже не бачать.

Про це повідомляє “Центр журналістських розслідувань”.

За словами жителів Верхнього Рогачика, їхнього гауляйтера і члена “Компартії України” Євгена Бабича зняли з посади після того, як стало відомо про розкрадання ним російської «допомоги».

«Окупанти виділяли деяким категоріям людей по 2 тони вугілля, але їм привозили лише по 750 кг. Решта десь зникала. Люди переважили вугілля і поскаржились на Бабича росіянам. Після того він на деякий час пропав, а тепер іноді з’являється у селищі і розповідає всім, що вирішив переключитися на політику та готується до «виборів» у Держдуму від КПРФ. Євген Бабич також каже всім, що більше не працює гауляйтером», – розповіли жителі Верхнього Рогачика.

Тим часом замість Бабича окупанти представили нового гауляйтера – жителя Херсона Забіру Андрія Євгенійовича, 20 червня 1991 р. н. У Верхньому Рогачику він з’явився в листопаді минулого року: він втік сюди з правобережної частини області перед її звільненням. Після цього він почав працювати в окупаційній адміністрації селища «головним по землі». Проте після призначення гауляйтером його тут бачили лише декілька днів.

Відомо, що Андрій Забіра мав на підконтрольній українській території чимало боргів – зокрема, по аліментах. Також у 2020 році щодо нього відкривали виконавче провадження зі стягнення штрафу за порушення правил дорожнього руху.

Жителі Верхнього Рогачика стверджують, що Андрій Забіра є лише формальним головою їхньої окупаційної адміністрації. Фактично ж ці функції, як і при Бабичу, виконує колишня касирка місцевого відділення «Ощадбанку» Біланова Валентина Іванівна, 1 липня 1966 р. н.

«Саме через Біланову дуже багато постраждало місцевих: вона розселяла російських військових у домівки тих, хто змушений був виїхати з окупації. Сама вона намагається ніде не світитися, хоча про її вчинки знає багато людей не лише в окупації, а й на підконтрольній українській території», – додають місцеві жителі.

Російські окупанти також анонсували нові кадрові призначення на тимчасово захопленій частині Херсонщини. Тож заміна гауляйтера в Верхньому Рогачику буде, скоріш за все, не останньою, зазначає “Центр журналістських розслідувань”.