Російські окупанти хочуть привласнити радянські монументи «Легендарна тачанка» і «Дівчина в шинелі» на окупованих територіях Херсонщини

22 Квітня 2023, 16:44

Монумент "Легендарна Тачанка" у Каховці на Херсонщині. Фото: відкриті джерела.

Росіяни продовжують свою звичну справу на тимчасово окупованих територіях України, а саме мародерство, крадіжки та привласнення чужого майна. Так званий «сенатор» від окупованої Херсонщини Константін Басюк заявив про початок процедури включення розташованих у Каховці монументів совєтської доби «Легендарна тачанка» і «Дівчина в шинелі» до російського реєстру об’єктів культурної спадщини.

Про це повідомляє “Центр журналістських розслідувань” з посиланням на заяву Басюка під час його незаконного візиту на Херсонщину.

За словами Константіна Басюка, було «прийнято рішення розпочати процедуру включення монументів «Легендарна тачанка» і «Дівчина в шинелі» до російського реєстру об’єктів культурної спадщини». Таким чином, окупанти вирішили привласнити й ці два пам’ятника совєтської доби.

Монумент «Легендарна Тачанка», присвячений боям на Каховському плацдармі під час російсько-української війни 1917-1921 років, відкрили в 1967 році на честь 50-річчя російського Жовтневого перевороту. Він внесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятка культурної спадщини національного значення. Пам’ятник «Дівчина в шинелі» встановлений в 1983 році теж на честь російських окупантів сторічної давнини. Він є в переліку пам’яток археології, історії та монументального мистецтва місцевого значення.

Пам’ятник «Дівчина в шинелі» у Каховці. Фото: vesti.ua.

Попередня законна влада Каховки на Херсонщині проігнорувала вимоги українського законодавства і відмовилась зносити пам’ятник «Легендарна тачанка». Також вона навідріз відмовилась вирішувати питання з реставрації і збереження монументу і дала зрозуміти, що подальша його доля її мало цікавить.

Зрештою, на початку 2020 року тодішній голова Херсонської облдержадміністрації Юрій Гусєв і голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович озвучили ідею, яку свого часу проігнорувала влада Каховки – створити навколо «Тачанки» Музей могнументальної пропаганди, який би мав статус національного.

Як повідомлялось раніше, у жовтні 2022 року, перед втечею з Херсона, російські окупанти демонтували пам’ятники Суворову та Ушакову.