Олександр Михайленко, священник УПЦ МП і колаборант, втік разом з російськими окупантами на лівобережжя Херсонщини

17 Квітня 2023, 12:45

Колаборант Олександр Михайленко. Фото: скріншот з окупаційного Telegram-каналу

Біглий священник УПЦ МП – настоятель знаменитого дерев’яного Свято-Введенського храму Берислава, протоієрей Олександр Михайленко знайшовся на лівобережжі Херсонщини, у тимчасово окупованому Скадовську. Він з перших днів окупації співпрацював з російськими окупантами, пограбував церкву і втік перед звільненням правобережної частини Херсонської області.

Про це повідомляє “Центр журналістських розслідувань”.

Настоятель бериславського Свято-Введенського храму Олександр Михайленко разом із гауляйтером Берислава Андрієм Костюком днями привітав жителів окупованої частини Херсонщини з «Пасхой Христовой». Також він провів службу в одній із церков Скадовська. Про це стало відомо з публікацій на російських окупаційних телеграм-каналах. У сюжеті про цю службу законну українську владу названо «сатаністами і розкольниками».

За словами жителів Берислава, настоятель Свято-Введенського храму Олександр Михайленко втік з окупантами перед звільненням міста 11 листопада 2022 року. З собою він прихопив стародавню ікону, котра, як вважається, припливла сюди разом із храмом у 1782 році. Цю дерев’яну козацьку церкву збудували на Полтавщині в 1725 році, а згодом переправили по Дніпру до Берислава. Останні три десятиліття вона належала до УПЦ МП, яка є частиною Російської православної церкви і віднедавна не вважається канонічною православною церквою.

«Олександр Михайленко під час окупації Берислава особисто приймав у себе російських загарбників, читав молитви за здоров’я патріарха Російської православної церкви Кірілла (Владіміра Ґундяєва), який благословляв своїх військових на війну і на вбивства та ґвалтування українців. Також Михайленко казав про те, який «чудовий русскій мір», – розповіли жителі Берислава.

Раніше повідомлялось, що СБУ затримала колишнього «начальника вокзалу Херсон».