Окупанти не можуть відновити роботу Каховського магістрального каналу. Натомість пропонують подавати воду на Херсонщину і Запоріжжя за допомогою свердловин

10 Квітня 2023, 16:59

Вид на головну насосну станцію Каховського магістрального каналу. Фото: esu.com.ua.

Російські окупанти визнали, що не спроможні відновити роботу Каховського магістрального каналу, а ситуацію з водопостачанням в окупованих Херсонській і Запорізькій областях назвали катастрофічною. Натомість вирішити цю проблему вони запропонували за допомогою артезіанських свердловин, як це вже було у Криму. Тим часом русло каналу почало пересихати, а залишки води з нього окупанти перекидають на Мелітополь і Бердянськ.

Про це повідомляє “Центр журналістських розслідувань”.

На початку квітня 2023 року ситуацію з роботою Каховського магістрального каналу на засіданні так званого «уряду Херсонської області» було визнано катастрофічною. Голова так званого «уряду» Андрєй Алєксєєнко запропонував вирішити водну проблему за допомогою артезіанських свердловин. Він заявив, що українська влада нібито занедбала свердловини в Іванівській громаді Генічеського району і дав вказівку розпочати підготовку до буріння нових і ремонту старих свердловин.

Схожими методами намагались вирішити водну проблему і в окупованому Криму, – і це призвело до виснаження усіх джерел водопостачання.

«Наша громада використовує воду з Каховського магістрального каналу для питного водопостачання Іванівки і частково Нововасилівки та Воскресенки. Після затоплення головної насосної станції (далі – ГНС) управління головного Каховського магістрального каналу (далі – УГКМК) мені розповідали про пересихання руслу каналу в нашому регіоні, але перевірити цю інформацію не можу. Але це однозначно загрожує великими проблемами з водою для нашої громади. І ми вже зараз думаємо як її вирішити після повного звільнення Херсонської області», – прокоментував ситуацію начальник Іванівської військової адміністрації Віктор Дебелий.

Тим часом русло каналу почало потроху пересихати. За словами працівників УГКМК, залишки води в ньому ще є, проте з кожним днем її стає все менше.

Останнім часом окупанти скидали її в четвертий, нижній б’єф, який подає дніпровську воду через західний груповий водовод на Мелітополь, Бердянськ та інші населені пункти окупованої Запорізької області.

«Коли вона закінчиться, окупаційній владі доведеться думати, звідки брати воду для населення і для зрошення у цьому регіоні. Бо в каналі її не буде», – пояснюють джерела “Центру журналістських розслідувань”.

До таких наслідків призвели підрив шандори Каховського магістрального каналу та постійні обстріли споруди російськими військовими. У результаті була пошкоджена герметизація ГНС каналу, після чого почалось її затоплення, спочатку ґрунтовими водами.

ГНС збудована таким чином, що її машинна зала з основними насосними агрегатами, частиною електродвигунів, дренажними насосами та системою вентиляції розташована нижче рівня води. Загарбники, у свою чергу, навмисно пошкодили шафи управління і розікрали майно УГКМК разом із запасним дизель-генератором.

Пошкодження на УГКМК внаслідок російських обстрілів 18 листопада 2022 року. Фото з російських Telegram-каналів.

Руйнування споруди не припиняються й нині. Востаннє росіяни обстріляли ГНС каналу в середині березня 2023 року. Також вони заявили про замінування території УГКМК. Проте достеменно невідомо, чи це дійсно так, адже окупанти давно заборонили доступ на територію споруди навіть працівникам каналу.

Після зупинки ГНС з кінця листопада 2022 року вода в русло Каховського магістрального каналу не подається.

З наближенням весни загарбники зрозуміли, що внаслідок пошкодження головної насосної станції залишаться без питної води жителі окупованих посушливих регіонів півдня – передусім, Іванівської громади Генічеського району Херсонщини і приазовської частини Запорізької області.

Аграрії, у свою чергу, також залишаться без води для зрошення, оскільки на балансі УГКМК знаходиться 243 км каналу, що входять до зрошувальної системи Херсонської області, з яких 130 км – довжина магістрального каналу.

Як російські окупанти вирішуватимуть нагальну проблему водопостачання у регіоні, причиною якої є їхні ж злочинні дії, – не відомо.