На правобережжі Херсонщини розміновано лише 5% території. Процес може затягнутись на 10-15 років – Прокудін

26 Квітня 2023, 18:28

Розмінування правобережжя Херсонщини триває, але його темпи досить повільні. Залучивши усі наявні ресурси, українським саперам вдалось на сьогодні розмінувати лише 5% звільненої частини області. З такими темпами цей процес може тривати десятиріччями.

Про це під час зустрічі з журналістами розповів голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

“Зараз, якщо брати всю розміновану територію – це всього 32 тисячі гектарів. Це – 5%, адже перевірки і розмінування потребують 680 тисяч гектарів. На сьогодні виявлено і знешкоджено близько 60 тисяч вибухонебезпечних предметів. Щодня розмінуванням займається 300-350 саперів. Це здебільшого військові, також ДСНСники, представники Нацполіції та ще компанія, що займається розмінуванням за гроші – “Укроборонсервіс””, – зазначив голова ОВА.

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

За словами Олександра Прокудіна, фахівців із розмінування критично не вистачає. За підрахунками ОВА, зараз тільки на правобережжі Херсонщини є потреба у тисячах додаткових саперів.

“Нам потрібна ціла армія саперів. Якщо у нас їх буде кілька тисяч, на знешкодження всіх вибухонебезпечних об’єктів піде 1-2 роки. З наявними силами процес розмінування області може затягнутись на 10-15 років”, – підсумував він.

Прискорити процес розмінування може залучення міжнародних компаній, зустріч із представниками яких запланована у голови ОВА на травень. За словами Прокудіна, долучити до розмінування іноземних саперів зараз неможливо, адже лівобережжя Херсонщини постійно обстрілюється росіянами.