Киянин заплатить 34 тисячі гривень штрафу за заперечення воєнних злочинів росіян у Херсоні

10 Квітня 2023, 12:37

Ukrainian hryvnia money and a gavel. Bribery and corruption in court.

Киянин, що в особистій переписці у мережі «Viber» пропагував ідеї “русского міра” та заперечував злочини росіян в окупованому на той час Херсоні, заплатить штраф у розмірі 34 тисячі гривень. Ще 6 765 гривень чоловік має заплатити за витрати на проведення судової експертизи. Тож проросійські вислови коштуватимуть киянину понад 40 тисяч гривень.

Про це йдеться у рішенні Оболонського суду міста Києва від 3 квітня 2023 року.

Серед наративів, що розповсюджував киянин, стандартні тези російської пропаганди: тут і “громадянська війна”, що почалась у 2014, й історичний зв’язок півдня та сходу України з росіянами, і про “фашистів” в українській владі. Окремо чоловік не визнавав воєнні злочини росіян в окупованому Херсоні, зазначаючи, що містяни радіють окупантам, а ті, у свою чергу, ставляться до місцевих досить лояльно.

Суд встановив, що чоловік “переслідуючи явно злочинний намір, здійснював вищевказані протиправні діяння у контексті триваючої збройної агресії Російської Федерації проти України, яка розгорнута на всій її території, отже, вчинив усі залежні від нього дії на шкоду інформаційній безпеці людини і громадянина, суспільству та держави”.

Киянин  пішов на співпрацю зі слідством, підписавши заяву про визнання своєї провини. Суд визнав його винним у вчиненні злочину, передбаченого частиною 1 статті 436-2 КК України “Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників”. Чоловік заплатить 34 тисячі гривень штрафу,  атакож близько 7 тисяч гривень за судову експертизу.