Громадянська журналістка Ірина Данилович припинила голодування у СІЗО в Криму

06 Квітня 2023, 14:09

На фото: Ірина Данилович, "Кримський процес".

Засуджена у Криму громадянська журналістка Ірина Данилович припинила голодування.

Про це інформує “Крим.Реалії” з посиланням на повідомлення батька журналістки Броніслава Даниловича.

«Іринка припинила голодування в обмін на лікування. Сьогодні обіцяють везти на обстеження до лікарні, якої – не сказали», – зазначив він.

За словами батька журналістки, у середу адвокату Данилович вдалося з нею зустрітися. За словами захисника, стан Ірини «не дуже добрий», вона, як і раніше, скаржиться на біль у вусі, запаморочення та головний біль.

У суботу Броніслав Данилович планує зустрітися з дочкою – йому дозволили побачення у СІЗО. «Обдурять чи ні, не знаю, але обманювати – це їхнє хобі», – сказав чоловік.

Ірина Данилович почала голодування 21 березня 2023 року. Таким чином журналістка вирішила протестувати проти того, що в Сімферопольському СІЗО їй не надають медичної допомоги. У листі до підконтрольного РФ міського суду свій стан і причини, що спонукали розпочати протест, Данилович описувала так:

«Довожу до вашого відома, що чотири місяці у мене порушений слух і постійний дзвін у лівому вусі, що завдає мені нестерпних мук. Під час переїздів із Сімферополя до Феодосії мій стан погіршується. Такі симптоми можуть свідчити про перенесений мною мікроінсульт».

Ірина Данилович перестала виходити на зв’язок зранку 29 квітня у Коктебелі. У той же час у будинку, де вона проживала, без її участі співробітники ФСБ Росії провели обшук. За підсумками обшуку, у батьків Даниловича вилучили всі телефони, і кілька днів вони не могли нікому повідомити про те, що сталося.

Журналістку підозрювали у незаконних діях із вибуховими речовинами чи вибуховими пристроями (ч. 1 ст. 222.1 Кримінального кодексу Росії). Як повідомлялось раніше, ФСБ рф звинуватила Ірину Данилович у виготовленні вибухового пристрою з медичними голками.

Російський окупаційний так званий “суд” у Криму засудив громадянську журналістку та медсестру Ірину Данилович до семи років позбавлення волі.

Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків та затримання Ірини Данилович. Громадські організації України, у свою чергу, вимагали звільнення громадянської активістки Ірини Данилович.

Раніше повідомлялось, що у Генічеську російські окупанти показали в сюжеті викрадені ними ж автобуси і комунальну техніку з підприємств Херсона.