Гауляйтеру Новотроїцького Юрію Бочку повідомлено про підозру в колабораціонізмі

03 Квітня 2023, 09:49

Юрій Бочко, колаборант. Фото: російські соцмережі.

СБУ повідомила про підозру у колабораційній діяльності 55-річному гауляйтеру Новотроїцької територіальної громади Генічеського району на Херсонщині Юрію Бочку. За співпрацю з окупантами йому загрожує від п’яти до десяти років позбавлення волі.

Відповідний документ та повістка про виклик Юрія Бочка були опубліковані на сайті Офісу генерального прокурора.

Кримінальне провадження щодо гауляйтера Новотроїцької громади Бочка Юрія Григоровича, 28 березня 1968 р. н., відкрито 26 серпня 2022 року. Він підозрюється в колабораційній діяльності за ч. 5 ст. 111-1 КК України. За цей злочин передбачене покарання – позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років і конфіскація майна.

Як повідомляв “Центр журналістських розслідувань”, Юрій Бочко проживає в селі Чумацький Шлях Новотроїцької громади. Тут він колись очолював фермерське господарство «Свято-Володимирівська Січ», а останнім часом мав бізнес з вирощування зерна.

Також, за повідомленням “ЦЖР”, із 17 старост Новотроїцької громади 8 співпрацює з російськими окупантами. Колаборанти допомагають розміщувати військових ворожої армії на території своїх населених пунктів. Також близько 80% фермерів громади погодились «переоформити» свій бізнес за вимогою загарбників.

Раніше повідомлялось, що росіяни обіцяють збудувати в окупованому Генічеську житловий квартал і просять місцевих жителів приносити їм житлові сертифікати.