Директорці будинку культури на Херсонщині, яка влаштовує концерти для росіян, повідомлено про підозру у колабораціонізмі

12 Квітня 2023, 13:50

Катерина Аширова на одному з організованих нею для росіян концертів

Служба безпеки України повідомила про підозру у веденні колабораційної діяльності призначеній росіянами керівниці Новотроїцького Будинку культури Катерині Ашировій. Їй інкримінують співпрацю з окупантами та добровільне зайняття керівної посади у незаконних органах влади, що були утворені росіянами на окупованих територіях Херсонської області.

Про це повідомляють в Офісі Генерального прокурора України.

“Перебуваючи на окупованій збройними силами РФ території Херсонщини упродовж липня-вересня 2022 року, діючи умисно та реалізуючи прямий умисел, направлений на колабораційну діяльність, вона прийняла пропозицію представників держави-агресора та зайняла керуючу посаду у так званій “Муніципальній бюджетній освітній установі “Новотроїцький центр культури та дозвілля”, – йдеться у тексті підозри.

Погодилась очолити заклад Аширова після того, як від співпраці з росіянами відмовився його законний директор. Одразу після її “приходу до влади” у Новотроїцькому Будинку культури почали влаштовувати концерти для російських військових та місцевих колаборантів, а сам заклад став платформою для розповсюдження ідей “русского міра”.

Новотроїцькі працівники культури – колаборанти на фоні російського прапора.

Також підозрювана активно сприяє виступам у підконтрольному їй закладі російських артистів, у тому числі й військових.

Ансамбль пісні Західного військового округу РФ на сцені Новотроїцького Будинку Культури.

У Новотроїцькому Будинку культури на окупантів працює також чоловік Катерини Аширової – Мустафа. Він аналогічно бере участь у концертах для росіян та є діджеєм на місцевому радіо, через яке після окупації Херсонщини почали транслювати російські наративи.

Схоже, представники цього сімейства відповідають також  і за розвиток “культури” в інших населених пунктах Новотроїцької громади. Саме після призначення на керуючу посаду Катерини Ашировою у сільських будинках  культури почалась активна проросійська діяльність. Фотозвіти з цих заходів публікуються на сторінці у Telegram  Новотроїцького БК. Дітям тут активно нав’язують ідеали “русского міра”, вони відзначають радянські свята і пишуть листи на фронт для військових РФ.

Концерт до “Дня народного єдинства” в одному з сільських будинків культури.

Частина 5 статті 111 -1 Кримінального кодексу України, яку інкримінують Катерині Ашировій, передбачає від 5 до 10 років позбавлення волі. Також СБУ викликають призначену росіянами директорку Новотроїцького будинку культури на допит 14 квітня 2023 року.