СБУ повідомила про підозру в держзраді головному державному санітарному лікарю Херсонщини Юрію Ромаскевичу

17 Березня 2023, 12:25

Юрій Ромаскевич. Фото: відкрите джерело з Мережі.

Управління СБУ в Закарпатській області 15 березня 2023 року повідомило про підозру в державній зраді Юрію Ромаскевичу – головному державному санітарному лікарю Херсонської області, колишньому гендиректору державної установи «Херсонський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», заслуженому лікарю України, а також почесному громадянину Херсона.

Повідомлення про підозру опубліковане на сайті Офісу генерального прокурора Українипередає “Центр журналістських розслідувань”.

Підставою для підозри стала публікація “Центру журналістських розслідувань”.

В тексті зазначаного документу вказано, що Ромаскевич Юрій Олексійович, 13 червня 1966 р. н., у липні 2022 року добровільно погодився очолити підконтрольне Росії «государственное бюджетное учреждение здравоохранения «Херсонский областной центр гигиены и эпидемиологии» створене на базі захопленого окупантами закладу «Херсонський обласний центр гігієни і епідеміології».

У свою чергу, у публікації “Центру журналістських розслідувань”, що стала підставою для повідомлення про підозру Ромаскевичу, наведені докази його співпраці з російськими загарбниками та його участь у пропагандистському форумі «Ми разом із Росією», проведеному в Херсоні 30 липня 2022 року. На цьому форумі Юрій Ромаскевич стверджував, що рівень медицини на Херсонщині і в Україні значно нижчий, ніж в незаконно анексованому Росією Криму. Хоча він сам багато років перебував на далеко не останніх посадах в сфері охорони здоров’я області.

Незадовго перед звільненням Херсона Юрій Ромаскевич втік до Генічеська, де став членом “регіонального комітету Комуністичної партії Російської Федерації” та делегатом першого з’їзду цієї політичної сили від Херсонщини, що відбувся в окупованому Криму.

За державну зраду в умовах воєнного стану Юрію Ромаскевичу загрожує довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна – за ч. 2 ст. 111 КК України.

“IPC-Херсон” раніше повідомляв, як Юрій Ромаскевич став членом КПРФ та роздавав російську гуманітарку.