Росіяни погрожують обмежити пересування окупованою частиною Херсонщини особам без російського громадянства

27 Березня 2023, 14:04

Окупанти погрожують заборонити вільне пересування правобережжям Херсонщини для усіх місцевих жителів, котрі досі не отримали російські паспорти. Нині вже введені часткові обмеження на в’їзд та виїзд громадян України з деяких окупованих населених пунктів, а росіяни на блок-постах обшукують власників українських паспортів іноді по кілька годин.

Про це повідомляють власні джерела “IPC-Херсон” на окупованих територіях.

“Наші знайомі днями їздили у бік Мелітополя. На російському блок-посту їх розділи до спіднього, коли побачили український паспорт. Довго погрожували, але потім все ж таки відпустили. Сказали, що скоро проїхати блок-пости на окупованих територіях Херсонщини без російських документів буде неможливо“, – зазначають жителі Генічеського району.

Також повідомляється, що окупанти мають на меті вже до літа повністю заборонити пересування окупованими територіями тим, хто відмовився взяти російський паспорт.

“Нам кажуть, що до червня треба взяти російский паспорт, бо не будуть випускати навіть з села”, – повідомляють місцеві.

Схожа ситуація і в інших частинах окупованої Херсонщини. Зокрема, наші джерела в Рубанівській громаді Каховського району підтверджують інформацію про можливу заборону на пересування громадянам України.

“Росіяни для нас тут придумали нововведення. Хочуть заборонити в’їзд і виїзд з сіл без російського паспорта. Що робити далі – ми не знаємо. Зараз виїхати за межі населеного пункту без російського громадянства вже майже неможливо”, – описують ситуацію жителі Рубанівки.

Такі заходи росіян можна пояснити прискоренням паспортизації на лівобережжі Херсонщини. За їхніми даними, на сьогоднішній день змінити громадянство погодились 70 тисяч жителів Херсонської області. До місцевих виборів, які, за планами окупантів мають відбутися на підконтрольних їм територіях України 10 вересня 2023 року, ця цифра має перевищувати 200 тисяч. Тож і росіяни, і місцеві колаборанти намагаються всіляко форсувати цей процес, навіть такими радикальними діями, як обмеження на переміщення Херсонщиною громадян України.