Російські окупанти посилюють репресії проти мирних жителів окупованих територій Херсонщини

07 Березня 2023, 14:00

Ілюстративне фото: Getty Images.

Російські окупаційні війська посилили репресії проти мирних жителів на окупованих територіях лівобережжя Херсонщини – у селах Каховського району. Це пов’язано з наміром окупантів відкрити школу, а також бажанням помститися мирним людям за свої військові провали. Місцеві колаборанти допомагають росіянам знущатися над односельцями.

Про це повідомляє “Центр журналістських розслідувань”.

У Тавричанській сільській територіальній громаді жертвами репресій з 1 березня 2023 року стали вчителі і батьки учнів. Це пов’язано з тим, що окупанти дуже поспішають відкрити з 9 березня місцеву школу – про це нещодавно заявив сам гауляйтер так званого «Каховського муніципального округу», колаборант Павло Філіпчук.

«20 лютого окупанти відкрили у Тавричанці дитсадок і Філіпчук заявив, що робить «усе необхідне», аби найближчим часом відкрити тут ще й школу. Але охочих там працювати і віддавати на навчання своїх дітей дуже мало», – розповіли жителі Тавричанської громади.

Всіх місцевих вчителів окупанти почали запрошувати на «бесіду». Тих, хто відмовляється працювати на них, вивозять у степи з мішками на головах, погрожують вбивством і за деякий час там же й відпускають. Часом людям доводиться блукати кілька днів, щоб знайти дорогу додому.

Також російські окупанти вдираються до помешкань жителів Тавричанки, силоміць відбирають у них комп’ютерну техніку і телефони, примушуючи віддавати дітей навчатися до їхньої школи. У разі відмови дітей погрожують депортувати до Росії.

У селі Архангельська Слобода сусідньої Зеленопідської громади окупанти почали влаштовувати терор уночі. Вже коли люди сплять, вони вдираються до помешкань, натягають своїм жертвам на голову мішок і вивозять на катування. Вранці їх відпускають додому.

“Центр журналістських розслідувань”, з посиланням на власні джерела, зазначає, що жертвами нічних облав загарбників уже стало декілька жінок. Під час арешту росіяни погрожують їх неповнолітнім дітям.

«У цьому селі дуже багато російських військових, а останнім часом їх стало тут ще більше – не менше півтисячі. Їм дуже не подобається, що люди не зустрічали їх з хлібом-сіллю і мстяться їм за те, що їм не вдається захоплювати нові території», – розповіли жителі Зеленопідської громади.

Влаштовувати розправи над мирними людьми в обох селах росіянам допомагають місцеві колаборанти. Так, гауляйтерка Архангельської Слободи Олена Жосан та гауляйтерка Тавричанки Оксана Довбня вказують російським окупантам, кого саме катувати.

Ранішет повідомлялось, що сільгоспугіддя на звільнених територіях можна буде засіяти лише на 30-40% через мінування російськими окупантами.