Пропагандиста і засновника медіа-центру “Таврія” засуджено до 5 років ув’язнення

06 Березня 2023, 13:17

Біляївський районний суд Одеської області виніс вирок у справі про колабораціонізм  інформаційну співпрацю з державою-агресором за попередньою змовою групою осіб — жителю Києва, котрий співпрацював з ворогом та був засновником пропагандистського медіа-центру “Таврія” з ефірним покриттям у низці південних областей України, у тому числі Херсонській, а також АР Крим.

Про це повідомляє “Судовий репортер”. Відповідоний документ про вирок суду опубліковано на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

За матеріалами справи, наприкінці березня 2022 року, житель Києва, листуючись у месенджері Тhreema з представником рф, зловмисник погодився на розробку плану інформаційної діяльності проти України і на підтримку держави-агресора. Для виконання завдання чоловік залучив раніше знайомого громадянина України, який має досвід у такій діяльності.

Йшлося про створення і поширення в суспільстві проросійської пропаганди і виправдання повномасштабної збройної агресії з боку рф.

Крім організації фейкового соцопитування, створення пропагандистських сторінок у соцмережах і Telegram-каналах, обвинувачений розробив детальний план під назвою «Український медіа-центр «Таврія»  створення на півдні України «дружнього» до рф радіо і телебачення з ефірним покриттям Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Кіровоградської Дніпропетровської областей та Автономної Республіки Крим.

Аапаратні та виробничі приміщення повинні були базуватися у тимчасово окупованому Херсоні або в АР Крим. Бюджет, за задумом автора, мав складати 25-30 тисяч доларів США на місяць із розрахунку на 16-18 працівників медіа-центру.

7 квітня 2022 року невстановлений представник рф погодив проект та повідомив, що наступного дня двоє громадян України, включаючи обвинуваченого, будуть евакуйовані на тимчасово окуповану територію для продовження співпраці. На початку вересня двоє чоловіків були затримані.

У січні 2023 розробник інформаційних стратегій і медіа-центру «Таврія» уклав із прокурором угоду про визнання винуватості. Зловмисник добровільно дав показання проти інших фігурантів справи і погодився надалі співпрацювати зі слідством, не змінюючи свої свідчення.

Обвинуваченого засудили до 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Раніше повідомлялось, що за рік збройної агресії росії проти України на Херсонщині постраждало 94 дитини.