На Херсонщині у Голопристанській громаді не працює жоден заклад освіти, а більшість вчителів-колаборантів утекли до росії

28 Березня 2023, 14:05

Фото: відкрите джерело з Мережі.

На херсонщині у Голопристанській територіальній громаді окупованого Скадовського району на сьогодні не працює жодна захоплена росіянами школа і жоден дитсадок. Також окупанти заявили про закриття тут станції швидкої допомоги, а більшість місцевих колаборантів уже втекли до росії.

Про це повідомляє “Центр журналістських розслідувань”.

На сьогодні у Голопристанській громаді не працює жоден захоплений російськими окупантами навчальний заклад. При тому, що у вересні 2022 року вони стверджували, що спромоглись набрати 750 школярів та відкрити 3 школи.

«В Голій Пристані і Новій Збур’ївці окупанти відкрили школу і дитсадок, але вони пропрацювали дуже мало і закрилися. Поновити роботу навчальних закладів за «російськими стандартами» загарбникам не вдалося», – прокоментувала ситуацію начальниця Голопристанської міської військової адміністрації Світлана Лінник.

Самі ж окупанти також підтвердили це. В сюжеті з Голої Пристані від 26 березня на російському державному пропагандистському телеканалі «Росія-1» загарбники розповіли, що «евакуювали» з території громади всі школи і дитсадки, але вони не працюють навіть в «евакуації». Також, за словами окупантів, у Голій Пристані закрилась станція швидкої допомоги після обстрілів, в яких вони традиційно звинуватили Збройні сили України.

Окупанти пояснили, що найближча до Голої Пристані станція швидкої допомоги відтепер працює в Скадовську, на відстані в 60 км. І розповіли, що фельдшери швидкої виїжджають на виклики.

Як зазначає “Центр журналістських розслідувань”, на окупаційну «швидку допомогу» працює житель Херсона Артем Клименко, який перед звільненням правобережної території області втік на окуповану територію, перепливши Дніпро на туристичній байдарці.

Водночас, поки херсонські колаборанти намагалися втекти на окупований лівий берег, місцеві зрадники почали пакувати валізи і тікати до росії. За словами Світлани Лінник, з Голопристанської громади за межі України вже втекла більшість «освітян»-колаборантів, усі – переважно до росії. Там вони оформили собі «житлові сертифікати» і зараз час від часу повертаються додому, щоб забрати найбільш цінні речі. Судячи з усього, залишатися в подальшому на Херсонщині вони не планують.

Раніше повідомлялось, що колишнього інженера Басейнового управління водних ресурсів нижнього Дніпра судитимуть за колабораціонізм.