Гауляйтера села Новорайськ на Херсонщині засуджено до 5 років ув’язнення

08 Березня 2023, 12:32

За підтримання публічного обвинувачення прокурорів Херсонської обласної прокуратури визнано винним у колабораціонізмі жителя с. Новорайськ, Бериславського району (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

З огляду на співпрацю зі слідством суд призначив йому покарання – 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, та займатися діяльністю, пов’язаною з виборчим процесом строком на 10 років.
Доведено, що чоловік під час тимчасової окупації населеного пункту обійняв посаду так званого «глави Новорайского сельского совета ВГА Бериславского района Херсонской области» та співпрацював з ворогом.
Як «очільник» села він облаштувався у захопленій адмінбудівлі сільської ради та здійснював організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції.
Погрозами колаборант намагався схилити місцеве населення до співпраці з ворогом.
Розпоряджався про перехід суб’єктів господарювання села на російську систему реєстрації та оподаткування. Також схиляв їх до ведення розрахунків в російських рублях.
Окрім того, він сприяв розселенню військовослужбовців збройних формувань рф у вимушено покинуті місцевими будинки та квартири.
Мова йде про Сергія Андрющенка. Як повідомляє “Центр журналістських розслідувань”, гауляйтер Новорайська раніше працював в управлінні агропромислового розвитку Бериславської райдержадміністрації, а останнім часом – у великому місцевому аграрному підприємстві «ЮТС-Агропродукт».