Четверо жителів Бериславського району отримали тюремні строки за організацію незаконного “референдуму”

23 Березня 2023, 14:18

Українські суди почали ухвалювати перші вироки стосовно жителів Херсонської області, котрі брали участь в організації та проведенні так званих “референдумів” під час окупації. Так, одразу четверо осіб з Бериславського району нещодавно отримали реальні тюремні строки за співпрацю з росіянами.

Про це повідомляють у Службі безпеки України.

“Співробітники СБУ затримали колаборантів під час стабілізаційних заходів у звільненому Бериславському районі. Враховуючи співпрацю зі слідством, суд призначив їм покарання у вигляді 5 років ув’язнення з позбавленням права обіймати посади в органах влади та займатися діяльністю, пов’язаною з виборчим процесом, строком на 10 років”, – зазначають у відомстві.

Засідання суду над Наталією Боруль і Оксаною Кузьмич. Фото: Судовий репортер.

Як повідомляє видання “Судовий репортер”, двоє із засуджених – це Наталія Боруль та Оксана Кузьмич, що у супроводі озброєних військових рф та незаконно сформованих виборчих комісій обходили будинки в селах Новоолександрівка та Михайлівка Бериславського району. Завдяки їм, “референдум” у зазначених населених пунктах оголосили таким, що відбувся. За приєднання до російської федерації тут начебто проголосували 87% місцевих жителів. 

Жінки визнали свою провину та аргументували свої вичинки бажанням заробити грошей. «Не було за що жити!» — так пояснила свою участь у проведенні російського «референдуму» Наталія Боруль. Росіяни пообіцяли жінкам по 40-50 тисяч рублів. Щоправда, отримати обіцяне окупантами вони не встигли.

Також до 5 років позбавлення волі засуджено і жительку села Іванівка Високопільської громади Любов Жовбу. Жінка допомагала організовувати незаконний референдум: формувала реєстр виборців на території закріпленої за нею дільничної виборчої комісії, підготувала приміщення, шукала транспорт і водіїв для незаконної ДВК, організовувала агітацію на тимчасово окупованій території.

Ще одним засудженим за колабораційну діяльність виявився Олександр Гоголєв, житель села Борозеньське Бериславського району. Він також займався організацією псевдореферендуму та був членом так званої “виборчої комісії”.

Усі зазначені колаборанти пішли на співпрацю зі слідством, тому замість 10 років ув’язнення, що передбачає частина 5 статті 111-1 Кримінального кодексу України, отримали 5 років із забороною обіймати посади, пов’язані з виконанням адміністративно-господарських функцій органів державної влади та займатись діяльністю, пов’язану з виборчим процесом строком на 10 років без конфіскації майна.

“Наразі стосовно 24 осіб, яким повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень цієї категорії, обрано запобіжний захід тримання під вартою. Серед підозрюваних є як організатори фейкового референдуму, ті, хто очолював, координував роботу незаконних “виборчкомів”, так і ті, хто ходив з озброєними військовими РФ по домівках жителів, вимагаючи від них поставити потрібну “відмітку в бюлетенях”, — зазначив Медійній ініціативі за права людини перший заступник керівника Херсонської обласної прокуратури Сергій Колмиков.