Через війну близько 70-80% острівної частини НПП “Нижньодніпровський” згоріло – Мойсієнко

16 Березня 2023, 12:31

На фото: дельта Дніпра. Фото: НПП "Нижньодніпровський".

Майже уся острівна частина Національного природного парку “Нижньодніпровський” – 70-80% –  постраждала від пожеж. Через херсонські плавні фактично проходить зона бойових дій, тому пожежі там трапляються постійно. Шкода, нанесена природному середовищу, величезна, а наслідки цього буде дуже складно подолати після війни.

Про це повідомляє Іван Мойсієнко, доктор біологічних наук, професор, член правління Української природоохоронної групи, заслужений діяч науки і техніки України, передає медіаплатформа “Вгору”.

“Основна причина загоряння – це військові дії на території плавнів. І пожеж у цьому році суттєво більше, ніж було, скажімо, минулого року. І це пов’язано, у першу чергу, з війною“, – зазначив Мойсієнко.

Також Іван Мойсієнко додав, що усі пожежі, які відбувались на території плавнів до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, були пов’язані з антропогенним фактором – ненавмисний підпал через необережність або навмисний підпал браконьєрів. Проте такі пожежі були суттєво меншими і нечисельними, ніж цьогорічні.

Часті й масштабні пожежі у плавнях завдають великої шкоди природному середовищу, адже, за словами професора, у плавнях зимує велика кількість тварин. Вогонь знищує численні популяції флори й фауни, окрім очерету, горять і навколишні ліси.

Іван Мойсієнко наголошує, що для боротьби з катастрофою потрібний пожежний флот – спеціальні пожежні катери, адже автотранспортом туди дістатись неможливо. Проте у Херсоні наразі немає такого спеціалізованого флоту. Херсонські пожежники все ж намагаються гасити пожежі у плавнях, встановлюючи мотопомпи на звичайні катери, однак ефективність такого гасіння невелика.