Втеча ЗСУ, вбивство крокодилів та гостинність «братнього народу» – підбірка фейків росіян за лютий 2023 року

28 Лютого 2023, 16:00

Журналісти видань ІРС-Херсон та ІРС-Генічеськ упродовж лютого 2023 року відстежували у медіа Півдня і Криму, а також на сторінках у соцмережах дезінформацію, фейки, матеріали із ознаками інформаційних спецоперацій в умовах збройного конфлікту і агресії Росії проти України. Аналіз також охоплював публікації в російських медіа, які стосуються ситуації на тимчасово окупованих РФ територіях українського півдня.

 

Фейк про відступ ЗСУ з  Херсона та правого берега Дніпра

Росіяни поширюють фейки про нібито втечу українських військових з правого берега Каховського водосховища та звільнених міст Херсона і Берислава. За їхніми словами, ЗСУ готуються залишити ці території та невдовзі вони повернуться під контроль окупаційної армії.

14 лютого у  низці  російських пабліків з’явилась інформація, що українські війська нібито покинули частину Бериславського району, зокрема, села Дудчани та Качкарівка. Також зазначається, що разом з відведенням ЗСУ ці села залишає і проукраїнське населення. При цьому  інші російські медіа в цей же час  опублікували матеріали про те, що українські військові, навпаки, укріплюють підконтрольні їм населені пункти правобережжя, чим , фактично, спростували фейки своїх колег.

Російські пабліки повідомляють про втечу ЗСУ з Бериславського району

Крім того, жителі села Дудчани, з якими нашим журналістам вдалось поспілкуватись, повністю спростовують інформацію російських пропагандистів. “Жодного відводу військ ані з Дудчан, ані з інших населених пунктів Бериславського району ми не помітили, як і якоїсь там “евакуації”. Так, люди досить часто виїжджають з сіл поблизу водосховища, але не через те, що ЗСУ збираються залишити ці населені пункти, а тому що росіяни їх періодично обстрілюють”, – розповіла кореспондентам “IPC-Херсон” жителька Дудчан.

“Херсонських переселенців гостинно зустрічають у Росії”

Одним з головних наративів  російської пропаганди ще з початку осені 2023 року була гостинність росіян. За їхніми словами, “братній народ” радо приймає біженців із зони бойових дій, надає їм безкоштовне житло, виплачує фінансову допомогу та забезпечує робочими місцями. Насправді ж реальність кардинально відрізняється від картинки в російських ЗМІ і далеко не всі “евакуйовані” отримують обіцяні преференції, а якщо росія навіть і допомагає їм – це викликає хвилю обурення серед місцевого населення.

Наприклад, жителька одного з сіл Бериславського району, яка радо зустрічала росіян та брала участь у так званому “референдумі”, поскаржилась російським журналістам на те, що вона досі не може отримати від окупантів ані обіцяних виплат, ані сертифіката на безкоштовне житло.

Заголовок в російських ЗМІ

Після так званої “евакуації” жінка опинилась зовсім не у тих умовах, які їй обіцяли росіяни. Спочатку її вивезли до Генічеська, де поселили у літньому таборі відпочинку без опалення. Переселенка постійно мерзла та скаржилась на це росіянам. Коли окупантам набридло слухати ці скарги – її доправили на невеликий хутір Червоний Десант в Ростовській області. 

Замість 100 тисяч рублів та житлового сертифіката, вона отримала лише 10 тисяч ще в листопаді, а у подальших виплатах їй взагалі відмовили, хоча вона і оформила одразу ж після виїзду російський паспорт.

Заголовок в російських ЗМІ

У схожу ситуацію потрапили херсонські вчителі, що втекли з обласного центру  разом з росіянами та погодились працювати у школах на окупованій території Херсонщини. Росіяни схиляли педагогів до “евакуації”, обіцяючи їм купу бонусів  та доплат. Вони мали, крім заробітної плати, отримувати 1500 рублів щоденно за роботу в прифронтовій зоні. Також їм мали компенсувати витрати на житло і транспорт. На сьогодні жодну з цих обіцянок не виконано. Більш того, заробітної плати у 2023 році ці викладачі ще не бачили. 

Фейкове будівництво на Арабатській Стрілці

Продовжують росіяни і фейкове будівництва нового, поки безіменного, міста на Арабатській Стрілці. Цей населений пункт має стати адміністративним та туристичним центром окупованої частини Херсонщини. Так званий “губернатор” Херсонської області навіть відзвітував про те, що будівництво “урядового кварталу” в новому місті вийшло на фінішну пряму. “Його зводять швидкими темпами, будівництво деяких об’єктів на завершальній стадії”, – розповів Сальдо  російському віце-прем’єру Хуснулліну. Він показав російським чиновникам  дійсно майже добудований комплекс на Арабатській Стрілці.

Сальдо демонструє “ревізорам” фейкове будівництво

Та ось тільки під виглядом новобудови Сальдо продемонстрував росіянам незавершений комплекс реабілітаційного центру клініки відомого професора Володимира Козявкіна. Ця лікарня  будується більше десяти років,  і всі жителі регіону та мільйони  курортників, які відпочивали на Арабатці,  чудово її  знають та впізнають за своєрідними архітектурними ознаками. Тобто, “новий урядовий квартал Сальдо” – просто вкрадена  у законних  українських власників – спадкоємців професора Козявкіна недобудова.

“ Мы поедем, мы помчимся на оленях утром ранним” – із кавунами в Якутію

Ще однією пропагандистською качкою із розряду “покращення” життя в окупації від Володимира Сальдо можна назвати анонс майбутніх поставок херсонської городини та баштанних культур до російської Якутії.

“Буквально минулого тижня у мене була делегація з Якутської республіки, що приїхала з нами познайомитись і встановити економічні та соціальні зв’язки. Вони кажуть, що хочуть приймати від нас будь-яку сільгосппродукцію. Зараз я налагоджую ці контакти”, – зазначив так званий “губернатор” Херсонщини.

Керівники Якутії та “губернатор” Херсонщини

Суто теоретично, поставки продукції херсонських фермерів на північ росії можливі, ось тільки сенсу, а тим більше – економічної вигоди  в тому немає ніяких. Відстань між Якутією та Херсонщиною – понад 5 тисяч кілометрів. За таких умов ані овочі, ані баштанні просто не доїдуть туди, не зіпсувавшись. Використання ж для транспортування холодильників призведе до подорожчання продукції, що зробить її неконкурентностпроможною на російських ринках. До того ж, у самій Якутії 34% населення працює в галузі сільського господарства. Ті ж овочі вирощують тут у теплицях, тому ніякої потреби саме в херсонських помідорах чи кавунах якути не відчувають.

Такі популістські та абсолютно нездійсненні обіцянки херсонські колаборанти роблять радше для того, щоб заспокоїти місцевих фермерів, що поступово банкрутують, оскільки їхню продукцію окупанти і колаборанти скуповують за безцінь, а український ринок  збуту для них закритий блокпостами і заборонами росіян.

Крокодили – жертви ЗСУ 

Ну і трохи гумору. Так званий “губернатор” Херсонської області Володимир Сальдо в ефірі російського каналу заявив, що українські військові знищують на Херсонщині крокодилів. Так, так, саме крокодилів. І не просто так, а “для дискредитації російської армії”.

“Ось в Олешках минулого тижня було влучання в дім і там загинули люди. Але коли рятувальники почали розбирати завали та дістались підвалу, то там знайшли крокодилів. Натуральних півтораметрових крокодилів”, – зазначив Сальдо в ефірі програми російського пропагандиста Соловйова.

Сальдо розповідає росіянам про вбитих українцями крокодилів.

Місцеві жителі у соцмережах зазначають, що в Олешках дійсно зруйновано дім, де господарі колись утримували екзотичних тварин. Та ось тільки не крокодили були ціллю української артилерії, а російські військові, що у цей дім заселились.