Російські окупанти скидають воду з Каховського водосховища, наближаючи катастрофу на Запорізькій АЕС

11 Лютого 2023, 13:57

Каховське водосховище. Фото: відкрите джерело з Мережі.

Росіяни продовжують скидати воду з Каховського водосховища. Своїми діями окупанти наближають катастрофу на найбільшій у Європі атомній електростанції – Запорізькій, а також ставлять під загрозу сільсокогосподарське виробництво і в цілому – безпеку в окупованому регіоні.

Про це повідомляє National Public Radio, передає “Центр журналістських розслідувань”.

«Згідно з супутниковими даними, отриманими NPR, Росія, схоже, осушує величезне водосховище в Україні, ставлячи під загрозу питну воду, сільськогосподарське виробництво та безпеку на найбільшій в Європі атомній станції. Супутникові дані показують, що рівень води у водосховищі впав до найнижчої позначки за три десятиліття. Окремі зображення, надані комерційними компаніями Planet і Maxar, показують, як вода виливається через ворота, і берегова лінія вздовж гігантського резервуара виникає в результаті швидкого падіння рівня води», – зазначають у видання.

Скидання води із шлюзів Каховського водосховища. Супутниковий знімок від 2 січня 2023 року. Джерело: Maxar Technologies.

«На кону – питна вода для сотень тисяч жителів, зрошення майже півмільйона гектарів сільськогосподарських угідь і система охолодження на Запорізькій атомній електростанції. Наприкінці минулого тижня Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що йому відомо про потенційний ризик, пов’язаний із падінням рівня води у водосховищі», – наголошують експерти.

Рівень води у Каховському водосховищі. Джерело: Hydroweb, Theia Land Data Centre.

Як повідомляв раніше “Центр журналістських розслідувань”, жителі Херсонщини впродовж останніх місяців спостерігають стрімке падіння рівня води в Каховському водосховищі та зауважують, що за минулі 50-60 років вони ніколи нічого подібного не бачили. На значну відстань відступає вода з берегів. Міліють, перетворюючись на «калюжі» водойми в Софіївській, Василівській та інших балках на території нині окупованого Каховського району. Причинами цього є неконтрольоване управління російськими загарбниками водними ресурсами України.

Російські окупанти, у свою чергу, визнали катастрофічний рівень руйнувань на  на головній насосній станції управління головного Каховського магістрального каналу, розташованого в смт Любимівка, що на окупованій частині Херсонщини.

24 лютого Каховська ГЕС та головна споруда Північно-Кримського каналу, шлюзи якої до 2014 року регулювали подачу дніпровської води до Криму, були захоплені військовими рф. Вода, що поставлялась цим каналом, забезпечували 80% потреб півострова у прісній воді, однак після окупації Криму подача була припинена, що створило значні проблеми для Росії в забезпеченні водою захопленої території.

Згодом національна енергетична компанія «Укренерго» заявила, що з 24 лютого Каховська ГЕС відключена від енергосистеми України.