Президент Зеленський ввів санкції щодо посадових осіб рф, причетних до викрадення та вивезення українських дітей

28 Лютого 2023, 13:11

Ілюстративне фото: відкрите джерело з Мережі.

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій до посадових осіб рф, причетних до викрадення та вивезення українських дітей.

Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Санкції стосуються, у першу чергу росіян, які сприяли примусовому переміщенню, викраденню та вивезенню громадян України та їхніх дітей до держави-агресора, а також допомагали передавати українських дітей у сім’ї росіян.

Для незаконного переміщення українців та їхніх дітей був використаний інститут омбудсмена російської федерації. З огляду на це санкції застосовано до низки регіональних представників Уповноважених з прав дитини й Уповноважених з прав людини рф. Саме вони забезпечували депортацію і «влаштування» українських дітей-сиріт у прийомні російські сім’ї.

Загалом рішенням РНБО вводяться санкції щодо 109 фізичних і 7 юридичних осіб строком на 50 років. Спеціальні економічні й інші обмежувальні заходи передбачають, зокрема, блокування активів та порушення перед іноземними державами питання щодо заборони отримання ними віз для виїзду за кордон, зазначають у відомстві.