Херсонські вчителі, які “евакуювались” з міста, скаржаться на відсутність зарплатні від росіян

24 Лютого 2023, 13:33

Херсонські педагоги, котрі погодились “евакуюватись” на лівий берег Дніпра, скаржаться на відсутність обіцяної заробітної плати та будь-яких доплат від росіян. Вчителі-колаборанти мали отримувати по 1500 рублів на день як надбавку за працю в прифронтовій зоні, але по факту зараз не можуть випросити навіть мінімальну заробітну плату.

Про це у своєму блозі пише колишній український телеведучий та палкий прихильник росії Юрій Кот.

За його словами, мова йде, зокрема, про викладачів Херсонської морської академії, що втекли з міста разом з росіянами. Їх перевели на роботу до середньої школи у селі Володимирівка Скадовського району, де на той час навчалось 25 дітей. Також Кот зазначає, що більшість цих викладачів-утікачів мають високі наукові ступені, до яких росіянам абсолютно байдуже. 

“Більшість освітян тут переселенці з Херсона, де у них залишилося все! І житло, і машини, і меблі, посуд, одяг. Взяли в евакуацію лише найнеобхідніше, на перший випадок. Адже казали, що евакуація лише на два тижні!” – зазначає Кот.

Росіяни схиляли педагогів до “евакуації”, обіцяючи їм купу преференцій та доплат. Вони мали, окрім заробітної плати, отримувати 1500 рублів щоденно за роботу в прифронтовій зоні. Також їм мали компенсувати витрати на житло і транспорт. На сьогодні жодну з цих обіцянок не виконано. Більш того, заробітної плати у 2023 році ці викладачі ще не бачили. 

“Всупереч очікуванням, ніхто не був забезпечений:

 ані транспортом (у кого є машина, той возить тих, хто не має машини до школи і назад – це 16 км по розбитій дорозі, через чотири блокпости, за свій рахунок і без компенсацій).

– ані проживанням (хто як зміг влаштуватися, так і проживає) всі евакуйовані, речей немає від слова зовсім!!

– ані підручниками та посібниками,

– ані обіцяним фінансуванням, яке передбачено згідно із законом”, – передає скарги педагогів-колаборантів Юрій Кот. 

Розчаровані викладачі звернулись до так званого “сенатора від Херсонщини” Костянтина Басюка, проте, очікувано, ніякої відповіді не отримали.

Ситуації, коли росіяни не виконують своїх обіцянок щодо “евакуйованих” херсонців, вже радше звичайна справа, аніж виняток. Так, колишня жителька одного з сіл Бериславського району, яка радо зустрічала росіян та брала участь у так званому “референдумі”, поскаржилась російським журналістам на те, що вона досі не може отримати від окупантів ані обіцяних виплат, ані сертифіката на безкоштовне житло.