Колаборантка Наталія Десятова, причетна до розграбування Херсонського художнього музею, потрапила під санкції США

27 Лютого 2023, 15:10

Колаборантка Наталія Десятова. Фото: pivdenukraine.com.ua.

США запровадили санкції до Наталії Леонідівни Десятової, яку російські окупанти призначили так званою «директоркою» Херсонського обласного краєзнавчого музею ім. Олексія Шовкуненка. Вона була включена до санкційного списку за участь у викраденні та вивезенні близько 10 тисяч експонатів з колекції музею.

Про це інформує “Центр журналістських розслідувань” з посиланням на повідомлення Державного департаменту США.

«Десятова була призначена Росією «директоркою» Херсонського художнього музею та керувала розкраданням близько 10 тисяч експонатів із колекції музею», – йдеться в повідомленні.

Державний департамент США зазначив, що ці санкції накладено за роль «у діяльності, яка підриває мир і стабільність США та її союзників» та за «управління окупованою територією від імені РФ».

Як зазначає “Центр журналістських розслідувань”, до свого призначення Наталія Десятова співала у кафе «Театральне», а також була головою херсонського ОСББ «Мрія-26а».

Саме вона була причетна до розграбування художнього музею з 31 жовтня по 3 листопада 2022 року. У ці дні російські загарбники завезли туди близько трьох-чотирьох десятків людей, які виносили твори мистецтва і оргтехніку.

Про делікатне ставлення до старовинних предметів не було й мови – картини не запаковували спеціальним чином для перевезення, а замотували у якесь ганчір’я.

Озброєні автоматами невідомі люди в цивільному супровождували цей процес грабунку.

Згодом частина незаконно вивезених експонатів з’явилася в Центральному музеї Тавриди в окупованому Сімферополі.

Раніше повідомлялось, що було оприлюднено документи командира росгвардійців, які влаштовували репресії в Херсоні.